Ztělesněné peklo
Nepříjemné víkendové počasí nás zasáhlo v plné síle. Doma se nedalo vydržet, venku to snad bylo ještě horší. Vendelín to cítil a tak nám atmosféru o to více zpříjemňoval. Muž dostal spásný nápad – sbalí syna, pláštěnku, svačinu a spolehlivou zásobu plen a dá mi několikahodinové volno. Nenápadně jsem si poskočila až ke stropu, bleskově za nimi zavřela dveře a měla čas na vše, co s malým pomocníkem nezvládám. Když však večer přijeli nadšení, protože vyrazili do obří dětské herny, trochu jsem záviděla a chtěla si takovou bezva věc taky užít. Druhý den jsme proto jeli zas a byl to pro mě jeden z nejšílenějších rodičovských zážitků vůbec. Ocitla jsem se totiž v pekle.
Děti! Kravál! Pohyb! Chaos! Barvy! Křik! Pot! Aktivní účast v dětské herně jsem vydržela v závěsu Vincenta asi pět minut, které mi připadaly jako věčnost. Pak jsem vyčerpáním padla na židli, dítě nechala opět v péči svatého Honzy a schovala se za stránky knihy a plánovacího diáře. Během těch pěti minut jsem totiž stihla asi 13x proběhnout celý prostor bývalého divadla proměněného v obrovskou klec na děti plnou pěnových kuliček, hlasitých děl, ze kterých se ty kuličky dají střílet po ostatních a skluzavek. Byl to děs. Co jsem to za mámu? 😀
Večery už svádí k tomu jen tak v klidu posedět u sklenky vína a talíře plného sýrů, různých krekrů a zeleniny. Vy si můžete připravit třeba netradiční hummus z bílých fazolí, do kterého zužitkujete domácí tahini z nedávného příspěvku. Taková večeře bude lehká, plná rostlinných bílkovin a nenápadně tak do jídelníčku zařadíte luštěniny, které nejíme tak často, jak bychom měli.
Práci si můžete zjednodušit použitím fazolí z plechovky. Chcete-li být úspornější, namočte suché fazole den předem a v den přípravy je uvařte do měkka. Na množství uvedené v receptu budete potřebovat 100 g suchých fazolí, vždy je však lepší připravit větší množství a přebytek schovat buď na druhý den do jiného jídla, nebo zamrazit na později. V mrazáku vydrží hotové fazole až půl roku.
Hummus z bílých fazolí
4 porce, 10 minut
• 1 x 400 g plechovka bílých fazolí • 50 ml olivového oleje • 2 lžíce tahini • 2 lžíce citronové šťávy • 1/4 lžičky soli • 1/4 lžičky pepře • 1/4 lžičky sušeného česneku nebo 1 stroužek
1.Všechny suroviny promixujte v robotu do krémové konzistence. Množství koření je na vás – ochuťte si dle svých preferencí.
2. Přendejte do misky nebo na talíř, pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Pingback: Live cooking show pro Albert • Tvoříme domov
Pingback: Hummus se sušenými rajčaty & pečený květák | Tvoříme domov
Pingback: Celozrnné žitné krekry s vůní chleba • Tvoříme domov