Slané a do ruky · Vegan · Zelenina · Žijeme

Hummus z bílých fazolí

Ztělesněné peklo

Nepříjemné víkendové počasí nás zasáhlo v plné síle. Doma se nedalo vydržet, venku to snad bylo ještě horší. Vendelín to cítil a tak nám atmosféru o to více zpříjemňoval. Muž dostal spásný nápad – sbalí syna, pláštěnku, svačinu a spolehlivou zásobu plen a dá mi několikahodinové volno. Nenápadně jsem si poskočila až ke stropu, bleskově za nimi zavřela dveře a měla čas na vše, co s malým pomocníkem nezvládám. Když však večer přijeli nadšení, protože vyrazili do obří dětské herny, trochu jsem záviděla a chtěla si takovou bezva věc taky užít. Druhý den jsme proto jeli zas a byl to pro mě jeden z nejšílenějších rodičovských zážitků vůbec. Ocitla jsem se totiž v pekle.

Děti! Kravál! Pohyb! Chaos! Barvy! Křik! Pot! Aktivní účast v dětské herně jsem vydržela v závěsu Vincenta asi pět minut, které mi připadaly jako věčnost. Pak jsem vyčerpáním padla na židli, dítě nechala opět v péči svatého Honzy a schovala se za stránky knihy a plánovacího diáře. Během těch pěti minut jsem totiž stihla asi 13x proběhnout celý prostor bývalého divadla proměněného v obrovskou klec na děti plnou pěnových kuliček, hlasitých děl, ze kterých se ty kuličky dají střílet po ostatních a skluzavek. Byl to děs. Co jsem to za mámu? 😀

Večery už svádí k tomu jen tak v klidu posedět u sklenky vína a talíře plného sýrů, různých krekrů a zeleniny. Vy si můžete připravit třeba netradiční hummus z bílých fazolí, do kterého zužitkujete domácí tahini z nedávného příspěvku. Taková večeře bude lehká, plná rostlinných bílkovin a nenápadně tak do jídelníčku zařadíte luštěniny, které nejíme tak často, jak bychom měli.

Práci si můžete zjednodušit použitím fazolí z plechovky. Chcete-li být úspornější, namočte suché fazole den předem a v den přípravy je uvařte do měkka. Na množství uvedené v receptu budete potřebovat 100 g suchých fazolí, vždy je však lepší připravit větší množství a přebytek schovat buď na druhý den do jiného jídla, nebo zamrazit na později. V mrazáku vydrží hotové fazole až půl roku.

Hummus z bílých fazolí

4 porce, 10 minut

1 x 400 g plechovka bílých fazolí • 50 ml olivového oleje • 2 lžíce tahini  2 lžíce citronové šťávy  1/4 lžičky soli  1/4 lžičky pepře  1/4 lžičky sušeného česneku nebo 1 stroužek

1.Všechny suroviny promixujte v robotu do krémové konzistence. Množství koření je na vás – ochuťte si dle svých preferencí.
2. Přendejte do misky nebo na talíř, pokapejte olivovým olejem a podávejte.

 

 

2 thoughts on “Hummus z bílých fazolí

Mám k tomu co říct