Jahelník

Jahelník

Nedávno jsem slíbila recept na jahelník. No a protože u nás momentálně vede a můžu do něj schovat prakticky jakékoliv ovoce, mám spoustu příležitostí k tomu ho pro vás zdokumentovat. Při nedávném Vincíkově spánku jsem se vrhla rovnou na dvě verze (tři, jenže tu třetí jsem z formy vyklopila na zem 😀 ). O recept jste si řekli. A víte jak – ohlasy jsou největší motor. Udělalo mi to takovou radost, že nešlo jinak a sepsala jsem proto článek o tom, jaký jahelník máme nejraději a především plný tipů na to, aby se právě ten váš stal stejně tak oblíbeným jídlem jako u nás doma. Byť to není žádný fotogenický krasavec, udělá vám dobře. Na těle i na duchu. A to nejen proto, že je plně bezlepkový, ale hlavně fakt jedlý 🙂

Jahelník je velmi jednoduchý recept, který vám odpustí mnoho. Když se odkloníte od originálu se sušenými švestkami, můžete nahrazovat dle libosti jednotlivé suroviny (dokonce i jáhly lze doplnit dalšími obilovinami). Velmi snadno tak můžete vytvořit variantu veganskou, stejně jako superpoctivý dezert plný másla, vajec a smetany. Odpustí vám chyby. Jáhly můžete rozvařit na kaši. Stejně tak je lze vařit kratší dobu pro hrubší konzistenci. Pokud je jahelná směs příliš řídká, nastavíte ji libovolnými vločkami. Přisypete semínka.

jahelník

Náplň je kapitola sama o sobě – čerstvé ovoce, poslední zbytečky z mrazáku, povidla & džemy, ořechová másla – to vše a mnohem víc si jistě najde své místo při experimentování. Tentokrát jsem vyklízela mrazák i spíž. Uplatnění tak našlo posledních pár letních meruněk a předposlední sklenička domácích povidel, které už roky dělám jedině podle Dity Pecháčkové.

Základní recept na jahelník

forma 20 x 25 cm, 1 hodina a 10 minut

• 250 g jáhel • 1 litr rostlinného mléka (tip níže) • špetka soli • 5 – 8 lžic javorového sirupu • máslo nebo kokosový olej na vymazání formy

1.V první řadě si přečtěte tipy pod postupem 🙂 Jáhly pořádně propláchněte pod horkou tekoucí vodou, abyste je zbavili případné hořkosti. Nasypte je do většího hrnce, přidejte špetku soli, zalijte (ne)mlékem a přiveďte k varu.
2. Snižte plamen, přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte do změknutí nebo vyvaření veškeré tekutiny. Trvá to cca 20 minut.
3. Nechte mírně vychladnout a poté vmíchejte javorový sirup dle chuti.
4. V tuto chvíli máte základní surovinu pro přípravu skvělého dezertu, snídaně, oběda… Tak hurá do hledání toho svého receptu! 🙂

Tipy

ROSTLINNÉ MLÉKO: použijete-li rýžové, nemusíte díky jeho přirozené sladkosti poté tolik doslazovat
TEKUTINY OBECNĚ: nejste-li příznivci rostlinného mléka, použít můžete samozřejmě i kravské; pokud vám nevyhovuje ani to, nahraďte mléko například jablečným nebo hruškovým moštem
POKUD JE TEKUTIN MOC: jsou-li jáhly již měkké, ale v hrnci stále zbývá tekutina, můžete po sundání z ohně přidat zhruba 2 – 3 lžíce (podle množství zbývající tekutiny) vloček – jahelných, ovesných, pohankových….můžete tak snadno zachovat „bezlepkovost“ nebo naopak ozvláštnit základní recept
NĚCO NAVÍC: do základní hmoty je možné přidat všelijaká semínka, rozmixované ořechy, koření, dokonce i zbylou obilnou kaši od snídaně – vždy však přidávejte s mírou a s ohledem na suroviny využité v náplni
LUXUSNÍ DEZERT: připravte si k ostatním surovinám navíc dvě vajíčka navíc a vynechte tekuté sladidlo – následně ušlehejte žloutky s 5 lžícemi třtinového cukru a z bílků ušlehejte sníh – postupně obojí opatrně vmíchejte do úplně vychladlé základní směsi, a pak už jen postupujte dále dle receptu
JAK SLADIT: v tepelně upravovaných receptech vždy raději přidávám javorový sirup, než med – zdravotní benefity medu se tepelnou úpravou ztrácí, zvolit však můžete jakékoliv jiné tekuté či sypké sladidlo dle libosti (ideálně takové, které neobarví ostatní suroviny, jako to třeba rád dělá datlový sirup)
MÁSLO NA HLAVU: několik kroků dopředu k samotnému pečení – navrch před pečením vždy přidávám několik plátků másla, povrch je tak křupavější a krásně zlatý, pokud chcete zachovat veganskou variantu, použijte trochu kokosového oleje

jahelník

 

Meruňky & mandle

Naše nejmilejší verze. Vincík jej vyjídá lžící rovnou z pekáčku (tedy hned po tom, co mu sloupu všechny mandle – to mi ale vůbec nevadí, co vám budu povídat!).

• 1 dávka základního receptu • 400 g meruněk (klidně mražených a následně povolených, tekutina slitá) • 500 g hrubě strouhaných hrušek • 2 poctivé lžíce kukuřičného škrobu • 1/2 lžičky mleté vanilky • hrst plátků mandlí na posypání • volitelně: několik slabých plátků másla

1.Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vymažte máslem nebo kokosovým olejem.
2. Polovinu uvařených jáhel rozetřete na dno pekáčku.
3. Nastrouhané hrušky smíchejte se škrobem a vanilkou. Směs rozetřete na první vrstvu jáhel.
4. Meruňky (pokud jsou kyselejší, můžete slabě pocukrovat například kokosovým cukrem, rapadurou…) rozprostřete na vrstvu strouhaných hrušek a překryjte druhou polovinou jáhel.
5. Poklaďte plátky másla (pokud chcete) a posypte mandlovými plátky.
6. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 – 50 minut, krásně dozlatova.

Švestky, koření & maková drobenka

• 1 dávka základního receptu • 70 g máku • 50 g ovesných vloček • 30 g másla • 1 a 1/2 lžíce přírodního cukru • 50 g vlašských ořechů • 1/2 lžičky skořice • 500 g strouhaných jablek • 2 poctivé lžíce kukuřičného škrobu • 2 vrchovaté lžičky koření Červená řepa latte • 1 sklenička řidších povidel ( 200 g, ta hustá lze naředit trochou rumu nebo jablečného moštu )

1.Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček vymažte máslem nebo kokosovým olejem.
2. Připravte si drobenku: v robotu společně rozmixujte mák, ovesné vločky, máslo, cukr, vlašáky a skořici. Odložte stranou.
3. Polovinu uvařených jáhel rozetřete na dno pekáčku.
4. Nastrouhaná jablka smíchejte se škrobem a voňavým kořením. Směs rozetřete na první vrstvu jáhel.
5. Povidla rozetřete na vrstvu jablek a překryjte druhou polovinou jáhel.
6. Posypte makovou drobenkou.
7. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 – 45 minut.

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu