Jáhlová granola s kokosem

Jáhlová granola s kokosem

Jedna ze vzácných věcí je pro mě těšení se na ráno. V poslední době totiž ve znamení klidu většinou moc není. Vstávám za pokynů „udělej mlíčko!“…“udělej mlíčko!!!“…“já chci jiný!“…“nechci do hrníčku!“. Na to, abych si pak dala práci se svou snídaní, už mi moc síly nezbývá. Jenže, než abych se odbyla, tak raději nesním nic, pak se honem rychle oblékáme na procházku, kde na sobě cítím nedostatek energie. Výsledkem je, že za mnou běhá dítě, které převezme moje rozpoložení a je proto řádně vysírací 😀 Domů se dostáváme totálně zpocení, s jazykem na vestě a plni „nadšení“. Pár minut před obědem už se logicky nesnídá a vždy si tak slibuju, že další den už to bude určitě lepší. Haha!

jáhlová granola

Ovšem, nepodcením-li přípravu, uléhám v noci s vnitřním klidem, že se ráno budu mít prostě skvěle, a to už chvíli po naplnění lahvičky se zázračnou umlčující bílou tekutinou. Granola je moje obří hobby a můžu neskromně říct, že už mi rukama prošlo hodně perel. Jejich úspěch se pozná podle toho, jak rychle mizí. Tahle jáhlová granola (a trochu se za ten fofr stydím, protože to je především moje zásluha) zmizela za necelé tři dny. K dokonalé snídani stačí vzít jen pár surovin, poskládat je dohromady a máte se jako králové. V tomhle případě bylo terno kombinace mandlového jogurtu, svařeného lesního ovoce a jáhlové granoly.

jáhlová granola

Jáhlová granola s kokosem

velká dóza (2 litry), 25 minut

• 130 g medu • 60 g ořechového másla • 60 g kokosového oleje • 20 g kokosového cukru • 100 g pufovaných jáhel • 70 g pražených špaldových/pohankových lupínků • 40 g strouhaného kokosu • 80 g sekaných ořechů (mandle, pekany…) • 2 lžíce chia semínek • 1 lžička koření voňavé pečení s vanilkou nebo skořice • 1/2 lžičky soli • volitelně: 1 hrnek sušeného ovoce dle chuti (rozinky, brusinky, goji…)

1.Troubu předehřejte na 160°C. V rendlíku rozehřejte med, ořechové máslo (použila jsem kokosovo-arašídové), kokosový olej a kokosový cukr. Odložte stranou.
2. Ve velké míse smíchejte pufované jáhly, pražené lupínky (pro zachování plně bezlepkové verze použijte pohankové), strouhaný kokos, chia semínka, sekané ořechy, sůl a koření. Přelijte směsí z rendlíku. Promíchejte tak, aby se vše obalilo.
3. Směs přendejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pečte zhruba 20 minut, během pečení alespoň 2x promíchejte, „pufínky“ se rády připalují.
4. Hotovou granolu vyndejte z trouby, ještě horkou promíchejte a nechte vychladnout. Chcete-li, vmíchejte sušené ovoce a přendejte do velké vzduchotěsné dózy. Uchovávejte ideálně v temnu, vydrží cca měsíc.

jáhlová granola

 

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu