Jednoduché květákové kari

Jednoduché květákové kari

Tedy, ty mrazy nám dávají zabrat. Už bych tak v kuchyni připravovala samé zeleninové saláty a zmrzliny, ale zatím si jako zmrzlina přijdu spíš sama. Neustále se u nás tak točí jídla, která dokáží pořádně zasytit nebo taková, která jsou sice lehká, ale zahřívací díky koření, se kterým rozhodně nešetřím. Kari je sázkou na jistotu a díky domácí kari pastě ho můžu vařit i pro Vincíka, protože nepálí. Už minule jsem psala, že prostě vynechám chilli papričky a umixuju si jí doma. Brzy pro vás připravím recept na červenou i zelenou kari pastu. Naše květákové kari je tak jednoduché, že vás to samotné překvapí a možná budete chtít trochu improvizovat. Do improvizace rozhodně jděte! Přidejte tofu, bylinky, klidně i maso. Občas přidám fava fazole pro větší barevnost. Místo rýže nudle. A tak.

květákové kari

V květináčkách už nám zběsile klíčí semínka, která jsme s Vincíkem vyseli v zápalu čekání na jaro. Hned, jak to půjde, je vysadíme do záhonu a s nadšením budeme čekat, co nám pojde jako první. Myslím, že to bude docela akční podívaná, jak se známe. Pokud se mezi semínky najdou opravdu silní a odolní jedinci, budeme záhy sklízet stonkovou brokolici, fava fazole, cavolo nero a minikadeřávek nebo třeba nádherný voňavý hrachor přímo do vázy. Jdeme vyhlížet jaro. Prý už se blýská na lepší časy!

Jednoduché květákové kari

4 porce, 20 minut

• 1 střední cibule • 3 lžíce červené kari pasty (nebo dle toho, jak pálivé máte rádi) • 1 lžíce pikantní limetkové zavařeniny (prodává např. Marks and Spencer) • 1 plechovka rajčat (ideálně cherry) • 1 400 ml plechovka kokosového mléka • 1/2 květáku • 1/2 brokolice • sůl • volitelně 1 lžička cukru muscovado • olivový olej • basmati nebo natural rýže k podávání

1.Cibuli oloupejte a nakrájejte na slabé měsíčky. V pánvi rozehřejte olivový olej a cibuli na něm nechte zesklovatět. Poté přidejte kari pastu a chvilku míchejte.
2. Ke směsi dejte lžíci limetkové zavařeniny, zalijte rajčaty z plechu a kokosovým mlékem. Přidejte na malé růžičky nakrájený květák a přiveďte k varu. Nechte vařit zhruba 5 minut, poté přidejte i nakrájenou brokolici. Vařte dalších 5 minut (tak aby byla zelenina ještě křupavá).
3. Mezitím uvařte rýži.
4. Kari dochuťte solí, případně můžete chuť vyvážit malou lžičkou přírodního cukru.
5. Podávejte s rýží a limetkou na dochucení.

květákové kari

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu