Nikdy, nikdy, NIKDY se nenechte uchlácholit tím, že vaše dítě něco umí. Pekelně se vám to vymstí. Vendelín zvládl pro mě neuvěřitelnou věc – ve třech měsících spal celou noc bez probuzení a touze po mléku. Pro k smrti utahaného rodiče je to ráj. No a pak jsme společně s Vendelínem a jeho ledvinami strávili několik dní v nemocnici, tam mě za tuhle jeho dovednost málem sežrali a vystavili do vitríny jako nejhorší matku na světě – přeci ho nemůžu nechat spát! Je na to moc maličký! Od teď ho musím v noci budit na jídlo! Aha. Rozum mi na to sice nestačil, ale doktoři mají přece vždy pravdu, začali jsme proto Vendelína v noci budit. Byl z toho nešťastný on i my. Po čase jsme už nevydrželi jeho rozespalý vztek, mlíčko stejně nechtěl a usínal u něj. Vrátili jsme se tedy zpět k tomu, že mu necháme jeho vlastní rytmus a světe div se, ze dne na den opět začal krásně spinkat celou noc. Máme my to ale šikovné miminko, heč!



Heč. Zaklínadlo, které nám vrazilo pěknou facku. Po několikátém heč totiž přišlo noční buzení. Častější a častější, noční řev, vyžadování jídla a hraní. Pak chvilka neklidného spánku a ranní vstávání za tmy. V pět to není žádný velký výkon, umí i dřív. Noc prospí jen po Nurofenu (zoubky, ne že bychom objevili nějaký tajný nezákonný recept na dětský spánek 🙂 ). Tohle všechno začalo asi tak před čtyřmi, možná pěti měsíci. Přijde mi to ale jako věěěěky. A teď mi poraďte – máte sami nějaké tipy, jak znovu docílit spokojenosti celé rodiny?
A jinak – blíží se Vánoce a já mám strašně ráda všelijaké jedlé dárky. Každoročně peču vánočky, vyrábím marmelády, likéry a pralinky. Sami toho až tak moc nesníme, ale rozdávám a dělám radost moc ráda. Jedním z takových prima dárků je třeba tahle marmeláda z kaki s vánočním kořením a rumem. Krásně voní po skořici a badyánu a když vám s kořením trochu ujede ruka, může se použít i k výraznějším sýrům. Když marmeládu rozdělíte do menších skleniček, které pěkně nazdobíte, máte zase jednu milou drobnost pro blízké a přátele. Manžela její chuť tak nadnesla, až v letu roztřískal jednu po podlaze v kuchyni. Věčná škoda, Honzíku!
Marmeláda z kaki s vánočním kořením
9 skleniček o objemu 200 ml, 40 minut
• 2 kg zralého kaki (cca 10 ks) • 3 svitky skořice • 1/2 lžičky sušené pomerančové kůry (nebo kůra z 1 bio pomeranče) • 3 hvězdičky badyánu • 5 hřebíčků • 3 kuličky nového koření • 1 muškátový květ • šťáva ze dvou citronů a jednoho pomeranče • 25 g citrusového pektinu • 400 g třtinového cukru • 200 ml rumu
1.Kaki oloupejte a nakrájejte nahrubo. Vložte do hrnce společně se vším kořením (koření můžete zavázat do pytlíčku z gázy, ať jej potom nemusíte složitě lovit), zalijte citrusovou šťávou a nechte prohřívat, dokud ovoce není měkké. Bude to trvat zhruba 20 minut.
2. Stáhněte z ohně, vyberte koření, rozmixujte a vraťte na plotýnku. Pořádně vmíchejte směs cukru a pektinu (správné promíchání těchto dvou surovin je důležité, aby se v marmeládě neudělaly hrudky) a provařte ještě cca 4 minuty.
3. Nechte pár minut zchladnout a vlijte rum. Použijte jaký chcete, ale pro mě je prostě vůní Vánoc ten náš, který se rumem nazývat nesmí.
4. Plňte do vysterilizovaných sklenic a 20 minut zavařte ve vodní lázni. Marmeláda je v této fázi poměrně řídká, nebojte se toho, s vychladnutím zatuhne.