Posel jara: Klíčení

Posel jara: Klíčení

Ve chvíli, kdy z ledničky vylovím poslední smutnou a seschlou řepu, přichází na řadu klíčení. Instantní vitamíny, síla na talířku a něco co mě nikdy nepřestane překvapovat. Jak se z miniaturního semínka stane pětkrát tak velké, plné vitamínů, minerálů a tolik potřebné energie, která nám s končící zimou bez výjimky schází. Pravidelně se tak u nás točí ty známé a dávno okoukané (a co si budeme povídat, neomylně nejlepší) s těmi, které teprve, pomocí metody „pokus omyl“ zkoušíme.

klíčení

Jistě každý z vás bude (možná již ze školkových let) znát řeřichu rašící na kousku vaty, hráškové výhonky nebo fazole mungo. Poslední jmenovaná dokáže z malilinkaté hrstičky v suchém stavu nakrmit po čtyřech dnech celou pobledlou rodinu. Jedním z našich domácích favoritů se stala ředkvička, která má takový říz, že vás rázem vrátí do dětství, kdy se ještě pěstovaly ředkvičky na zahrádce a měly velmi daleko k těm, které v supermarketu potkáme dnes.

řeřicha

Co klíčit a kde to vzít

Jak už jsem psala, zkouším kde co. Čočku, chia, pohanku, adzuki, alfalfu, hořčici, pískavici, pšenici (zkoušela jsem i rýži a to bylo fakt marný). Spoustu z nich si pak s prominutím sezobu sama, protože, co si budeme povídat, chlapy si nějakými klíčky kolem prstu fakt neomotám. Dlouho jsem pátrala po tom, kde nezávadná semínka sehnat (ta určená k výsadbě ke klíčení vhodná nejsou, s ohledem na chemické ošetření).

Asi největší a zároveň v obchodech nejdostupnější výběr semínek má můj milovaný Sonnentor. Vše je v biokvalitě (a třeba právě řeřicha vychází cenově mnohem lépe, než když ji budete v miniaturních pytlíčkách kupovat v zahradnictví).

Těžko sehnatelný nepůlený a neloupaný hrách má zase v nabídce Probio (výhonky se vám z loupaného nepodaří, a taková jarní pučálka jakbysmet), společně s obrovským výběrem luštěnin i obilnin, které, pokud je nevyužijete ke klíčení, zpracujete v kuchyni i jinak. Vždy vybírejte raději jednodruhové balíčky, klíčení směsí bývá ošemetné – každé semínko totiž klíčí jinak – může se vám pak stát, že zatímco některá se na klíčení teprve chystají, ta další z balíčku už pomalu hnijí (tuto mnohonásobnou zkušenost mám bohužel zrovna s Klíčivým mixem od Sonnentoru). Na internetu od různých firem najdete i taková semínka, na která se mi nikde v kamenném obchodě natrefit nepodařilo – třeba neošetřenou řepu, brokolici….

klíčení

K čemu to klíčení?

Co se týče naklíčených semínek/luštěnin/obilnin – prudce v nich stoupá obsah hodnotných látek, například rostlinných bílkovin, enzymů a již zmiňovaných vitamínů (například C a skupiny B). Díky klíčení jsou také výrazně lépe stravitelné (máčení svědčí například i ořechům a semínkům pro přímou spotřebu).

Postup se u jednotlivých surovin trochu liší, nicméně základ je stejný (vyjma řeřichy, té stačí kousek vaty) – nejdříve je na několik hodin namočte (doba máčení závisí na druhu), poté propláchněte, vložte buď do speciální klíčící nádoby nebo obyčejné zavařovačky či sklenice přetažené místo víčka gázou. Každý den alespoň dvakrát propláchněte a nechte stát dnem vzhůru, aby se netvořily plísně a další nežádoucí látky. Některé klíčky můžete konzumovat již druhý den (například slunečnici), některým to trvá o trochu déle, ale vždy stojí za to si počkat. Hotové klíčky poté ihned zpracujte, případně uložte do lednice, aby se zamezilo zkáze.

Bezpečnost

Často se diskutuje o bezpečnosti naklíčených semínek/obilnin/luštěnin, právě s ohledem na obsah možných plísní a škodlivých bakterií. Pokud budete pravidelně proplachovat a semínka nebudou ležet ve vodě a v příliš teplém prostředí, je vše v pořádku. Pokud i tak budete na vážkách, není problém pro klid klíčky tepelně upravit, tím však samozřejmě ztratí část svých pozitivních účinků. Ještě jednu věc musím v rámci bezpečnosti zmínit – nikdy nekličte fazole (kromě mungo a adzuki), v syrovém stavu jsou jedovaté.

Máme klíčky, co teď s nimi? Ne vždy se nám je chce chroupat samotné, ale často schází fantazie pro jejich další využití. To je však nasnadě – saláty, smoothie, polévky, stir fry, pomazánky, jen tak na chleba… Pokud jste majiteli sušičky, můžete některá naklíčená semínka či obilniny šetrně usušit a dále je použít třeba do müsli nebo granoly (například pohanku, pšenici…).

Máte doma s příchodem jara také malou klíčící stanici? Co patří mezi vaše oblíbené druhy? Na co klíčky využíváte?

Klíčení zdar!

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu