Právě si prohlížíte Kokosové máslo s vanilkou

Kokosové máslo s vanilkou

V posledních letech se nám čím dál tím víc plní spíž a lednička věcmi, které je sice mnohem jednodušší koupit, ale často vydrží věčně pro svůj obsah konzervantů a dalších látek navíc. A to my nechceme, nenene.

 

Už jsem vám sem přidala recepty na směsi koření, na suroviny, které využijete v mnoha dalších receptech i věci, které je krásné darovat. Tu dnešní si sobecky schovejte jen a jen pro sebe, třeba za gauč, a tajně ujídejte kdykoliv se zrovna nikdo nebude dívat. Můžete se ládovat bez výčitek, neobsahuje totiž nezdravé tuky ani rafinovaný cukr. Skvěle voní, ještě lépe chutná a i když ji můžete využít jako přidanou hodnotu všelijakých kaší, na mazání cukroví nebo toustů, je úplně nejlepší jen tak, lžičkou ze skleničky. Chutná totiž jako raffaello. Mnohem víc, než ovesná kaše, kterou jsem sem přidávala pod tímto názvem předevčírem. Dokonce mnohem víc, než raffaello samotné. Kokosové máslo.

Mějte trpělivost, snažte se nezavařit robota (opravdu myslete na pravidelné přestávky, aby si mohl odpočinout, ať nevyrobíte nejdražší ořechové máslo všech dob). Pravidelně stírejte ze stěn mísy robota. Ořechové máslo zvládne prakticky každá mašinka, jen to některé bude trvat o něco déle.

Kokosové máslo s vanilkou

1 sklenička o objemu 230 ml, 25 minut

2 hrnky strouhaného kokosu  2 lžičky kokosového cukru  1 lžička vanilkového extraktu  špetka soli  špetka skořice 

1.Z celkového množství kokosu odeberte malou hrstičku a tu opražte nasucho na pánvi.
2. Zbytek kokosu dejte společně s kokosovým cukrem, solí a skořicí do mixéru. Vám, kteří máte vysokorychlostní mixér, závidím i já, vy ostatní mějte trpělivost. Začněte mixovat, průběžně seškrabujte kokos, který se přichytil na stěny mísy zpět k nožům. Tohle budete dělat často a dlouho.
3. Mixujte až do zblbnutí. Bude to s přestávkami na vychladnutí mixéru trvat cca 25 minut.
4. Ve chvíli, kdy je kokosové máslo téměř tekuté, přidejte vanilkový extrakt a pražený kokos a ještě několika pulzy promíchejte.
5. Přendejte do skleničky, pečlivě ji uzavřete. Neskladujte v lednici, máslo by příliš ztuhlo a špatně by se s ním pracovalo. Klidně jej nechte ve skříni a do dvou týdnů spotřebujte (až lžičkou ochutnáte a zjistíte, že to chutná lépe než přeslazené Raffaello, zpracujete jej mnohem dřív, slibuju!).

 

Tento příspěvek má 3 komentářů

  1. Niky

    Dobrý den, můžu se zeptat, strouhaným kokosem myslíte ten klasický, který používáme na cukroví, nebo ty plátky kokosu, které máte na fotkách? Vím, že je to taková hloupá otázka, jen si chci být jistá, jednou už jsem ho zkoušela a nedopadlo to moc slavně. Děkuji za odpověď 🙂

    1. kam

      Krásný den, Niky! Vůbec to není hloupá otázka, protože takové základní recepty vždy stojí na jednotlivých surovinách a v těch můžeme mít občas trochu zmatek 🙂 Kokos volte klasický strouhaný (ten na cukroví 🙂 ), ale kupte jej v nejlepším případě někde ve zdravé výživě a ideálně takový, který je strouhaný hruběji. Takový totiž bývá plný olejů a jedině ten vytvoří tu konzistenci, kterou požadujete. Špatné zkušenosti mám s tím opravdu levným ve velkém balení ze supermarketu, je totiž velmi vysušený, a tak není možné, aby z něj máslo vzniklo – není v něm totiž téměř žádný olej, který by se uvolnil. Důležitá je i trpělivost, protože mixování trvá opravdu dlouho. Přeji Vám, ať se tentokrát dílo zadaří a budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak se máslo povedlo 🙂 Krásný den, Kamča

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..