Láska bolí? Ale to né!
Poslední dobou se vyhýbám rekapitulaci domácích škod, které jsou dílem našeho malého likvidátora. S uplynulým Dnem matek se ale musím zastavit nad tím, jaké stránky pro mě mateřství má. Pominu-li tu krásnou, plnou blízkosti a lásky, která vám nepozorovaně vstoupí do krve, je tu ještě spoustu dalších. Jednou z nich je ta, které jsem dala osobní přívlastek boxerská.
Není to zas až tak dlouhý časový úsek, kdy jsem ledovala rozseklý ret (mašinka), plakala nad vytrženými vlasy („kde má máma vlasy, Vinci?“), kterých mi mnoho nezbývá nebo si nebránila obličej před láskyplnými doteky malých pěstiček („uděláš malá?“). Modřiny ani nestíhají mizet a intenzivně přibývají další. Náušnice jsou mi vytrhávány z uší s takovou zručností, že ani nestíhám zaregistrovat počáteční bolest a jen rychle utíkám zkontrolovat, zda mám ucho celé.
Je mi líto, že na hřišti často zůstáváme sami, pokud tam zrovna není parta silných, zhruba desetiletých kluků, kteří jediní zvládnou nápor Vincentovy náklonnosti a nadšeně se ho ujmou. Ostatní děti totiž bývají jeho energií doslova převálcovány. Upřímně se tomu osamocení ani nedivím – když děti neobjímá tak, že se kácí na zem nebo nelíbá vše, co mu přijde do cesty, tak alespoň krade hračky. Koloběžky. Svačiny. Nebo tatínky.
Koláčky s karamelizovanou cibulí
Karamelizovanou cibuli bych mohla sypat téměř do všeho. Recept na koláč s karamelizovanou cibulí se ve všemožných obměnách objevuje na našem stole už mnoho let. V této formě je skvělý na cesty, večerní party nebo prostě jen tak do ruky k vínu. I když to tak nemusí vypadat, je velmi snadný.
12 ks, 1 hodina + odležení
těsto • 130 g hladké špaldové mouky • 45 g celozrnné špaldové mouky • 100 g studeného másla • 1 malé vejce • špetka soli • 1-3 lžíce ledové vody • + vejce na potření
náplň • 500 g cibule • 25 g másla • 1 lžíce čerstvého tymiánu • 1/2 lžíce třtinového cukru • 25 ml bílého vína nebo balzamikového octa • sůl & pepř • malá hrst brusinek
1.Neprve si připravte těsto – v míse robotu prožeňte společně obě mouky, sůl a máslo. Poté přidejte vejce a opět několika pulzy promixujte. Přidejte nejprve 1 lžíci vody a zapněte robot. První lžíce by měla stačit – těsto se zformuje do koule. Pokud je stále příliš suché, přidávejte téměř po kapkách další vodu. Důležité je však pracovat rychle, aby se máslo příliš nezahřálo.
2. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu chladit. Když jej však v lednici necháte přes noc, nic se nestane.
3. Mezitím si připravte náplň – cibuli oloupejte a nakrájejte na slabé plátky nebo měsíčky. V pánvi rozehřejte máslo a vsypte cibuli a bylinky. Tento krok nelze uspěchat – na slabém plameni průběžně míchejte minimálně půl hodiny (spíše však 40 minut), dokud cibule nechytne příjemnou barvu.
4. V tuto chvíli vsypte lžíci cukru, pár minut ještě občas promíchávejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté zalijte šplíchancem vína (octa), abyste odstranili přípečky z pánve. Chuť by měla být dokonalá, nicméně pokud potřebujete, mírně dosolte.
5. Vmíchejte brusinky a odložte stranou. Nechte vychladnout.
6. Předehřejte troubu na 180°C. Těsto vyválejte na plát o síle necelého půl centimetru, naznačte kolečka a na každé z nich dejte lžičku náplně. Překryjte druhou vrstvou těsta, přitlačte okraje a vykrojte. Možná budete muset okraje spojit vidličkou, aby vám koláčky při pečení nepraskly. Mně se skvěle osvědčilo vykrajovátko na ravioli.
7. Hotové koláčky potřete rozšlehaným vajíčkem, propíchněte vidličkou nebo nařízněte ostrým nožem a dejte na 20-25 minut péct.
Pingback: Quiche s hruškou a blue cheese • Tvoříme domov