Právě si prohlížíte Kořeněné mango lassi s kefírem & macou

Kořeněné mango lassi s kefírem & macou

Žlutá není zrovna moje barva, ale poslední dobou v ní i přesto dost jedeme. S nedostatkem tepla mám potřebu prozářit naše dny alespoň tím, co pošlu ven z kuchyně. Tentokrát to vyhrálo superrychlé a v tomhle případě i superzdravé kořeněné mango lassi. Indickou klasiku jsem obohatila o pořádnou nálož koření a místo tradičního mléka jej doplnila o kefír.

V uplynulých 14 dnech se nám doma sešlo několik krásných, postupně dozrávajících kousků manga. A i když ovoce jíme nejraději jen tak, bez dalšího zpracování, tak jsem neodolala a pustila se do experimentování. To vyšlo nad očekávání. Takže, moji milí – mango lassi s kořením a kefírem přichází. V mnoha receptech se setkáte s doslazováním bílým cukrem. V tomhle však zastoupí cukr zcela spolehlivě maca, která kromě toho, že umí do latě srovnat hladinu hormonů, má příjemně sladkou chuť. Použijete-li navíc opravdu krásně vyzrálé mango (byť o tomhle označení můžeme v našich zeměpisných šířkách víceméně spíš snít), žádný cukr, sirup ani jiné sladidlo není vůbec potřeba. Vyzkoušejte základní verzi a případně dotáhněte. Budete-li připravovat nápoj dětem mladším 3 let, macu vynechte.

mango lassi

Mléko v jeho nejzákladnější podobě v kuchyni nepoužíváme takřka vůbec, není-li to opravdu nutné. Mám vyzkoušeno, že je to jedna z věcí, která nejvíce ovlivňuje všechny negativní projevy a alergie, kterými trpíme. Pokud recepty obsahují mléko, které nelze nahradit rostlinnou alternativou, použiji bezlaktózovou variantu, opravdu ale jen výjimečně. S kysanými mléčnými výrobky to je však jiné. S ohledem na obsah „hodných“ bakterií pozitivně působí na zdraví střev, což je základ pro dobře fungující imunitu a vlastně téměř vše ostatní, co se v těle děje.

Jen prosím, neberte to, co jsem výše napsala, jako jedinou správnou věc na světě – každý z nás je jiný, vyznává jinou filozofii a funguje na něj jiný životní styl. Tak jako na nás funguje vyřazení kravského mléka, na druhé funguje vyřazení veškerých mléčných, ba i živočišných produktů a další skupina zase na mléko jako takové nedá dopustit. Nemyslím si, že v době možností, které jako lidé máme, je zdravé se jídlem zaobírat až příliš a vytvářet tábory, které na sebe vzájemně koukají skrz prsty jen proto, že vyznávají odlišný přístup. Ne, jídlo je totiž v první řadě něčím, co by nám mělo dělat dobře. Až na druhém místě je to, zda na těle, či na duchu. V každé životní situaci je přeci důležitější něco jiného.

Kořeněné mango lassi s kefírem & macou

2 porce, 5 minut

• cca 1/2 hrnku jogurtu (používám malý kelímek bílé bio Hollandie) • 1 1/2 hrnku kefíru • 1 vyzrálé střední mango (cca 1 hrnek, oloupané a nakrájené) • 1/4 lžičky mletého kardamomu • 1/4 lžičky kurkumy • 1/4 lžičky mletého zázvoru • 1/4 lžičky skořice • 1 lžička macy • špetka mletého pepře

1.Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
2. Podávejte ihned, případně v letních měsících ještě doplňte ledem.
3. Podle potřeby můžete dosladit javorovým sirupem nebo jiným sladidlem, které upřednostňujete.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..