Směs koření na Chai

Směs koření na Chai

S chladnými dny pomalu měníme své návyky – snažíme se zahřát ze všech stran, dodat si více energie a zocelit imunitu. To vše zvládne chai. Ne, není to překlep ani nechci být originální, naopak. Jde o tradiční indický posilující nápoj. Má mnoho variant závislých na použití různého koření. Ale hlavně – udělá vám dobře na těle i na duši ♥

dsc_0019-3-01

Základem směsi bývá skořice, zázvor, kardamom a hřebíček, volitelnými přísadami pak muškátový oříšek, fenykl, citrusová kůra… Samotný nápoj se připravuje ze zmíněné směsi koření, černého čaje, zázvoru, mléka a cukru (medu). Nebojte se jej vyzkoušet, vlije vám do žil novou sílu a pozitivitu.

Zde máte recept, který používáme my doma – dle svých preferencí však klidně něco málo uberte nebo naopak přisypte. Pokud směs rozdělíte do pěkných plechovek nebo skleniček, máte mimo jiné skvělý dárek pro přátele.

chai

Někdo tuto směs připravuje z koření mletého. Výhodou je, že se všechny chutě rovnoměrně promísí. Sama jsem však zastáncem koření celého, které si nadrtíte sami – z větších kousků totiž rozhodně vyždímete více vůně i chutí (v neposlední řadě to i lépe vypadá).

dsc_0034-3-01

Směs koření na chai

10 porcí, 5 minut

1 lžíce tobolek kardamomu  6 svitků skořice o délce 5 cm • 3 lžíce fenyklových semínek  1 lžíce barevného pepře + 1/2 lžičky červeného • 1 1/2 lžičky semínek koriandru  1 1/2 lžičky hřebíčku • 2 hvězdičky badyánu

1. Kardamom, skořici a badyán rozdrťte v hmoždíři nahrubo. Smíchejte s ostatními přísadami. Přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo rozdělte do dárkových dóz.

Příprava nápoje: 1 lžíci směsi zalijte 1 litrem vody a 10 minut povařte. Ke konci varu přidejte jako palec velký kousek zázvoru (oloupaný, nakrájený) a ihned stáhněte z ohně. Nechte 10 – 15 minut odpočívat. Poté přidejte 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce třtinového cukru a 300 ml mléka. Přiveďte znovu k varu a ihned stáhněte z ohně. Nechte 5 minut odstát, sceďte a rozlijte do sklenic, případně přelijte do konvice. Pokud chcete sladit medem, přidejte jej až úplně nakonec, když nápoj trochu zchladne.

Moje oblíbená příprava chaie pro jednoho mě 🙂 1 vrchovatou lžičku koření zaliju 300 ml vody a přivedu k varu, vařím 5 minut (zázvor většinou vynechám) a hned poté přidám vrchovatou lžičku sypaného černého čaje. Nechám louhovat 3 minuty, poté scedím a osladím trošičkou medu. Ohřeju si cca 100 – 150 ml rostlinného mléka (nejlépe funguje sójové) a napěním jej v Honzově mašince na pěnění mléka na ruční pohon :D. Přeliju mléčnou pěnu do hrnku s chaiem. Pak už mi je jen skvěle.

Tip: pokud doma běžně nemáte čerstvý zázvor, přidejte do směsi kandovaný nebo sušený. Najdete jej například zde.

dsc_0027-3-01

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu