S chladnými dny pomalu měníme své návyky – snažíme se zahřát ze všech stran, dodat si více energie a zocelit imunitu. To vše zvládne chai. Ne, není to překlep ani nechci být originální, naopak. Jde o tradiční indický posilující nápoj. Má mnoho variant závislých na použití různého koření. Ale hlavně – udělá vám dobře na těle i na duši ♥
Základem směsi bývá skořice, zázvor, kardamom a hřebíček, volitelnými přísadami pak muškátový oříšek, fenykl, citrusová kůra… Samotný nápoj se připravuje ze zmíněné směsi koření, černého čaje, zázvoru, mléka a cukru (medu). Nebojte se jej vyzkoušet, vlije vám do žil novou sílu a pozitivitu.
Zde máte recept, který používáme my doma – dle svých preferencí však klidně něco málo uberte nebo naopak přisypte. Pokud směs rozdělíte do pěkných plechovek nebo skleniček, máte mimo jiné skvělý dárek pro přátele.
Někdo tuto směs připravuje z koření mletého. Výhodou je, že se všechny chutě rovnoměrně promísí. Sama jsem však zastáncem koření celého, které si nadrtíte sami – z větších kousků totiž rozhodně vyždímete více vůně i chutí (v neposlední řadě to i lépe vypadá).
Směs koření na chai
10 porcí, 5 minut
• 1 lžíce tobolek kardamomu • 6 svitků skořice o délce 5 cm • 3 lžíce fenyklových semínek • 1 lžíce barevného pepře + 1/2 lžičky červeného • 1 1/2 lžičky semínek koriandru • 1 1/2 lžičky hřebíčku • 2 hvězdičky badyánu
1. Kardamom, skořici a badyán rozdrťte v hmoždíři nahrubo. Smíchejte s ostatními přísadami. Přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo rozdělte do dárkových dóz.
Příprava nápoje: 1 lžíci směsi zalijte 1 litrem vody a 10 minut povařte. Ke konci varu přidejte jako palec velký kousek zázvoru (oloupaný, nakrájený) a ihned stáhněte z ohně. Nechte 10 – 15 minut odpočívat. Poté přidejte 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce třtinového cukru a 300 ml mléka. Přiveďte znovu k varu a ihned stáhněte z ohně. Nechte 5 minut odstát, sceďte a rozlijte do sklenic, případně přelijte do konvice. Pokud chcete sladit medem, přidejte jej až úplně nakonec, když nápoj trochu zchladne.
Moje oblíbená příprava chaie pro jednoho mě 🙂 1 vrchovatou lžičku koření zaliju 300 ml vody a přivedu k varu, vařím 5 minut (zázvor většinou vynechám) a hned poté přidám vrchovatou lžičku sypaného černého čaje. Nechám louhovat 3 minuty, poté scedím a osladím trošičkou medu. Ohřeju si cca 100 – 150 ml rostlinného mléka (nejlépe funguje sójové) a napěním jej v Honzově mašince na pěnění mléka na ruční pohon :D. Přeliju mléčnou pěnu do hrnku s chaiem. Pak už mi je jen skvěle.
Tip: pokud doma běžně nemáte čerstvý zázvor, přidejte do směsi kandovaný nebo sušený. Najdete jej například zde.