Králík na pivu a zelenině

Králík na pivu a zelenině

V těchto dnech nechceme nic jiného, než se pořádně zahřát. Víme, že je jaro, táhne nás to k lehkým surovinám, ale vnitřní teplo je zásadní. Chcete-li i vy ctít oba principy, upečte si králíka. Pivo, zelenina a chléb. Nic víc ke štěstí nepotřebujete. Od manžela jsem dostala zákaz zveřejnit fotku králíka i s hlavou, budete tedy ochuzeni o jistý zážitek.

Králík na pivu

4-6 porcí, 2 hodiny

1 králík  1 střední lilek  2 malé cukety  2 rajčata  1 červená cibule  3 střední brambory  100 g uzeného bůčku nebo slaniny  1 lžíce bylinek (rozmarýn & tymián)  200 ml piva typu ale  olivový olej  sůl a pepř

1.Nejprve nakrájejte všechnu zeleninu a bůček/slaninu na malé kostičky a rozdělte podle druhů na hromádky. V pánvi rozpalte lžíci olivového oleje, opečte na něm cibuli – až zesklovatí, přihoďte k ní kostičky lilku, osolte a opékejte do růžova. Vyjměte z pánve a odložte stranou.
2. Jako další opečte kostičky cukety a rajčata. Trochu osolte. Až zelenina bude mírně opečená, ale stále křupavá, vyjměte jí z pánve a přidejte k lilku.
3. Opět do pánve vlijte lžíci oleje, vsypte kostičky uzeného bůčku/slaniny, chvilku opékejte a až pustí trochu tuku, přisypte i kostičky brambor a bylinky. I tuhle várku trochu opečte a dejte stranou.
4. V pekáči smíchejte vše, co jste právě opekli, na směs položte osoleného a opepřeného králíka a zalijte pivem. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a dejte do trouby, kterou jste předehřáli na 200°C. Takto pečte zhruba hodinu, poté alobal sejměte, maso zasypte trochou zeleninového základu a dál pečte ještě cca 30 minut.
5. Vzhledem k tomu, že základ obsahuje brambory, podávejte jen s pečivem a třeba lehkým salátem. K jídlu je skvělé pivo, které jste použili na podlití (beztak vám více než polovina zbyla 🙂 ).

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu