Už to začíná. Teplo, sluníčko, táhne nás to ven a oprašujeme grily. My, hrdí majitelé akorát tak prutu na buřty nasáváme vůně z okolních zahrad a balkonů. Krásně nám je ale úplně stejně. Recept na květákové „steaky“ (tati, promiň!) se vám bude hodit ať vám stojí supergril na terase nebo jen trouba v kuchyni.



Před pár dny se mi podařilo získat svůj první sixpack. Grilovací sixpack. Poslaly mi ho sonnentoří slečny, které pečují o vyváženou barevnost naší kuchyně. A mě napadlo využít každý jeden druh – možná trochu jinak, než by se při prvním pohledu na obal i název mohlo zdát. Na tenhle recept skvěle využijete Steak that, byť by se asi spíš hodilo použít pořádnou flákotu. No jo, vy ale víte, už podle přístupu našeho Vincka, že to, co by se mělo nebo hodilo, my moc neděláme 🙂 Takže tady ho máte – květákový steak v celé své kráse. Voní po bylinkách, česneku a sušených rajčatech a je prostě skvělej!
Česneková quinoa už je jen bonusová příloha, která se u nás záhy zabydlela (tedy hned po tom, co z ní vybereme i ty nejmikroskopičtější kousky papriky a ostatní zeleniny na talířku malého pána). V čase letních veder nebo uspěchaných jarních večerů bude vaše velmi dobrá kámoška. Quinoa je opravdu rychle hotová a perfektně natáhne všechny okolní chutě a vůně. Navíc je přirozeně bezlepková a velmi výživná.


Květákové steaky & česneková quinoa
4 porce, 30 minut + odležení
KVĚTÁK• 1 větší květák (bez zelených částí) • 2 lžíce koření Steak that (nebo odpovídající množství nasekaných bylinek smíchaných s vločkami sušených rajčat) • 8 – 10 lžic olivového oleje • 1/2 lžičky soli
QUINOA• 1 hrnek quinoy • 2 mini cuketky (na kostičky) • 3 jarní cibulky (najemno) • 4 větší stroužky česneku (nasekané) • 1/2 červené papriky (na kostičky) • 5 výhonků chřestu (na centimetrová kolečka, hlavičky stranou) • kůra a šťáva z půlky biocitronu • 1 lžíce olivového oleje (nebo oleje ze sušených rajčat) • sůl & pepř
1.Omytý květák opatrně nakrájejte na dvoucentimetrové plátky (bude jich zhruba 7, včetně těch okrajových) a rozložte je na dva velké plechy tak, aby se vám cestou z prkýnka na plech nerozpadly.
2. Smíchejte suroviny na potření – v misce promíchejte 8 lžic olivového oleje s kořením a solí. Touto směsí potřete květák z obou stran (stále pracujte velmi opatrně, aby se vám plátky nerozpadly a nechte na plechu odležet zhruba 30 minut. Před pečením můžete pokapat ještě trochu olejem.
3. Horkovzdušnou troubu rozehřejte na 180°C a plechy vložte do trouby. Pečte zhruba 25 – 30 minut nebo dokud květák nechytí „zdravou“ barvu a okraje nezačnou hnědnout. Často ke konci přidávám teplotu nebo horkovzduch, aby okraje byly opravdu křupavé. Stejně tak ale můžete hodit květák na gril, ideálně do nějakého speciálního „udělátka“ aby se vám plátky nerozpadly. Grilujte stejně, jako jste zvyklí u jiné zeleniny.
4. Během pečení připravte quinou – hrnek quinoy propláchněte a v hrnci zalijte dvěma hrnky vody. Mírně osolte. Pod pokličkou vařte mírným varem cca 10 – 15 minut do měkka.
5. Zatímco se quinoa vaří, rozpalte ve velké pánvi olej a opečte na něm cibulku a česnek, dokud se nerozvoní. Přidejte ostatní zeleninu, kterou za občasného míchání smažte cca 5 minut tak, aby částečně změkla, ale byla stále pěkně barevná a křupavá.
6. Vmíchejte uvařenou quinou, dochuťte citronovou kůrou, šťávou, solí a pepřem.
7. Hlavičky chřestu spařte minutu ve vroucí vodě a poté prudce ochlaďte, aby neztratily svou svěží barvu.
8. Květák opatrně naservírujte na talíře a podávejte s quinoou, hlavičkami chřestu (král dostane dvě 🙂 ), případně nějakým jednoduchým salátem.


Květákový stejk, chlebový tatarák, květákový KARBENÁTEK! Bóže, co to je za dobrůtky? 🙂
Takový prudiče, to mám nejraději! Co jste si doma vychovali, to máte! 😀 Jo a zapomněl jsi na zeleninovou paštiku 😀