Voduuu! Křičí moje malá dušička vždy, když se ve vedrech letošního léta blížím k domovu. Problém přehřátého vodovodního potrubí však tkví v tom, že než z něj začne téct poživatelná voda příjemné teploty, trvá to dlouho. A nejen to. Odteče tak mnoho zbytečných litrů vody, která by se dala jistě využít i lépe. Proto jsme si už před mnoha lety navykli připravovat ledový čaj do zásoby. Přijdeme si pak jak filmoví Američané, kteří ležérně sahají na jistotu do ledničky a vytahují ven vychlazenou láhev. My máme džbán.
Ledová voda s bylinkami, ovocem nebo dokonce ledové čaje, prakticky bez práce. Nemusí se totiž vařit, pracují samy. Prostě jen večer zaliju vrchovatou lžíci něčeho z našich nasyslených zásob, a pak … už nic. Šup s tím do lednice a druhý den (případně odpoledne, začnete-li ráno) už lovím perfektně vychlazený nápoj. Není v tom vůbec žádná věda, nemusíte se bát toho, že by čaj byl hořký nebo jinak nepoživatelný. Můžete přidat ovoce, med, bylinky, cokoliv co vás napadne a pokaždé tak vytvořit originální a příště již těžko napodobitelné pití 🙂 Pokud vás odrazuje výroba sirupu, je tohle pro vás ideální řešení.
Ledový čaj rooibos s malinami
1,5 litru, 5 minut + odležení
• 1 1/2 vrchovatá lžíce sypaného zeleného rooibosu • 100 g malin • 1 lžička medu • čerstvá máta • led
1.Do velké nádoby nasypte čaj, zalijte studenou vodou, přidejte mátu a odložte alespoň na 6 hodin do ledničky.
2. Ve chvíli, kdy bude čaj připraven, vhoďte do mixéru maliny a lžičku medu a rozmixujte. Tuto směs nalijte na dno velkého džbánu (vadí-li vám semínka, přeceďte) a zasypte libovolným množstvím ledu. Klidně použijte mražené, jen je nechte povolit, a pak už postupujte stejně jako v případě čerstvých.
3. Ledový čaj přeceďte opatrně do džbánu, přidejte na ozdobu další mátu a podávejte ledově vychlazené. Vrstvy promíchejte až na stole. Případně podávejte tak, že malinové pyré rozdělíte do sklenic a až poté dolijete čajem.
4. Můžete přidat citron nebo limetku, libovolně dosladit nebo naopak úplně vynechat med. Tímto způsobem lze připravit čaj zelený i černý (oběma však stačí klidně 3-4 hodiny louhování).
Čaje „kupuji“ v obchodě své mamky (díky, mami 😀 ), nejraději od českých firem Oxalis nebo Natura Grešík.