Mák je obrovskou zásobárnou vápníku. Máte-li jeho nedostatek, jsou tahle drobná semínka skvělou volbou. Je asi jasné, že konzumací koláčů si moc nepomůžete, ale to přeci není jediná cesta, jak využít jeho pozitivní účinky. Jednou z možností je právě makové mléko. To, i když se pomalu dostává do českých obchodů, není vždy jednoduché sehnat. Můžete si jej však vyrobit doma podobně jako ostatní rostlinná mléka. Navíc máte nespočet možností, jak jej ochutit tak, aby vám chutnalo ještě více. Třeba zrovna jako typický český koláč s povidly 🙂
Kromě mléka jej můžete přidávat do jogurtu, různých snídaňových směsí nebo sypat na salát místo jiných semínek. S množstvím to však nepřehánějte, jelikož mák je jednou z potravin, kterou se dá snadno předávkovat. Zdravý člověk by jej měl konzumovat zhruba 2x do týdne v běžném množství (tak ne, že mléko z dnešního receptu vypijete celé, hezky se podělte! 😀 ).
S ohledem na obsah vápníku, ale také vlákniny a ostatních velmi přínosných látek (železo, zinek, měď, hořčík, vitamíny B, E a C, omega 3 a 6 mastné kyseliny a kyselina listová) je mák skvělý na podporu zdravých kostí, posílení organismu, pro zdravější zuby, vlasy i nehty a zároveň působí pozitivně na nervy. Má totiž mírně sedativní účinky (ne nadarmo se dříve vařil makový odvar pro malé nespavce, což DŮRAZNĚ nedoporučuji 🙂 ).
Makové mléko z českých luhů a hájů
800 ml, 5 minut + máčení
• 50 g nemletého máku • 50 g slunečnicových semínek • 5 sušených švestek • 1/2 lžičky mleté skořice • 1/2 lžíce medu • špetka soli
1.Večer před tím, než chcete vyrábět mléko, namočte mák a slunečnicová semínka – v jedné misce je zalijte dvěma hrnky vody a dejte do lednice. Stejně tak namočte do 50 – 100 ml vody opláchnuté švestky, dejte do lednice.
2. Druhý den ráno obsah misky vlijte do mixéru (vodu nevylévejte), přilijte další hrnek studené vody, švestky včetně vody a všechny ostatní suroviny.
3. Mixujte tak dlouho, dokud směs nebude úplně hladká a vše pořádně rozmixováno.
4. Připravte si velmi jemné sítko (nebo ještě lépe plátýnko) a mléko dokonale přeceďte – zbylou hmotu můžete zamrazit a použít třeba do koláče. Sami můžete ovlivnit hustotu, která vám nejvíce vyhovuje – cezením přes jemné sítko získáte velmi vydatné „mléko“, které může sloužit klidně místo svačiny; přes plátýnko pak bude tekutina velmi jemná a méně tak zasytí.
5. Dejte do lednice a spotřebujte do dvou dnů.
Pingback: Domácí makové mléko • Tvoříme domov