Mandlové rohlíčky s vanilkou

Mandlové rohlíčky s vanilkou

Tak. Sem tam prostě něco nečekáte. Třeba to, že vás skoro zabije štrúdl. O své nově nabyté alergii na lískové oříšky vím já i okolí (díky, milé těhotenství!), proto se mi dostává výjimek. Například v podobě štrúdlu s vlašskými ořechy místo lískových. No, v tom posledním se na to trochu zapomnělo 😀 . Když jsem si tuhle předmluvu před několika dny psala, zahrnula jsem do ní i to, že tato příhoda je dnes už jen další z těch veselých. Není. Nevím jak, ale dostala jsem se do začarovaného kruhu nepříjemných alergických reakcí, ze kterých zatím není cesty ven. Nespoléhám proto jen na lékaře, ale udělám vše pro to, abych si pomohla sama. Jak jinak než jídlem. 🙂

dsc_0025-31

Celá tahle věc mě totiž silně nakopla k tomu se vrátit k zapomenutému životnímu stylu, který dělá dobře na těle i na duchu. Možná jste se už všimli, že se v receptech pomalu ztrácí suroviny jako je bílá mouka, mléko, cukr včetně třtinového a alkohol (no dobře, s ním už je to trochu přehnané). Někdo si možná řekne – před Vánoci? Před obdobím večírků? Pchá! Taky jsem měla okamžik, kdy jsem si zaklepala na čelo. Jenže! Když něco neděláte kvůli hubnutí (ne, že by mi to neprospělo, ale od toho mám trenéra Vendelína), ale kvůli zdraví, máte většinou jinou motivaci. Proto tu teď nenajdete recepty na to nejsladší a nejkrásnější vánoční cukroví (pravděpodobně by tu nebyly ani tak, protože ty fungující už všude jsou a ty ostatní jsou na nás prostě sladké už příliš), ale jejich zdravější a pro tělo milejší varianty.

dsc_0036-41

Výhodou takového cukroví je to, že není třeba jej péct dlouho před Vánoci, protože se nemusí nechat tolik odležet (a navíc by se stejně snědlo ještě před Mikulášem). Receptů nebude moc, budou poměrně jednoduché a některé z nich vyloženě vhodné pro takové to „last minute“ dohánění.

dsc_0023-41

První z nich mě vyloženě mile překvapil. Je samozřejmě hloupost říkat „jé, to chutná úplně přesně stejně jako…!“. Není to pravda, nikdy to pravda nebude. Ani nemůže být – složení surovin je totiž úplně jiné a použití stejného koření to nikdy, nikdy, NIKDY nezařídí. Jde však o recepty, které jsou skvělé. Mnohdy i lepší, než ty klasické. Ale rozhodně nejsou a nebudou plnohodnotnou náhražkou toho, na co jste deset dvacet let zvyklí, nenechte si lhát a raději sobě i tělu udělejte radost ♥

P.S. Vy stejně náhražky neuznáváte, žejo?

Mandlové rohlíčky s vanilkou

50 ks, 40 minut + odležení přes noc

rohlíčky • 80 g pohankové mouky  50 g ovesné mouky (tip níže) • 100 g mletých mandlí  1 lžíce javorového sirupu • 70 g másla • 20 g mandlového másla • 30 g kokosového cukru  1/4 lžičky mleté vanilky  1/4 lžičky skořice • špetka soli
na posyp • 2 lžíce kokosové mouky 1 lžíce kokosového cukru  1/4 lžičky mleté vanilky

1.V misce smíchejte suché suroviny (vyjma kokosového cukru).
2. V míse robotu prošlehejte máslo, javorový sirup, mandlové máslo a kokosový cukr.
3. Přidejte do mísy suché suroviny a promíchejte. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odležet do druhého dne.
4. Troubu předehřejte na 170°C. Těsto si rozdělte na čtyři části, z každé vytvořte váleček. Postupně ukrajujte a tvořte rohlíčky. Ty přendejte na plech. Pečte zhruba 10 minut, ale raději častěji kontrolujte.
5. Připravte si posypku: smíchejte kokosovou mouku, kokosový cukr a vanilku a ještě za tepla rohlíčky „pocukrujte“.

Tip: neseženete-li ovesnou mouku, rozmixujte na velmi jemno ovesné vločky. Pro zachování plně bezlepkové varianty použijte bezlepkové vločky.

dsc_0038-51

This Post Has One Comment

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..