Čas v kuchyni · Snídaně · Vegan · Zavíčkovat!

Marmeláda s jablky a calvadosem

Když jsem na svém výletě v Belgii snídala každé ráno dokonalou jablečnou marmeládu s karamelem a calvadosem, bylo mi jasné, že něco podobného musím co nejdříve vyrobit doma. Dala se totiž namazat na bagetu s máslem, ale i přidat ke kozímu sýru v popelu, který jsme si mohli ukrajovat z obrovského válečku. Díky ní se mi nepodařilo ochutnat žádnou jinou, protože i přes skvělou nabídku všech možných domácích bio dobrot, jsem se do ní prostě zamilovala.

calvadosem

V jednoduchosti je krása, a tak se mi po pár pokusech podařilo uvařit navlas stejnou. Pro obsah nevyvařeného alkoholu není ani trochu vhodná pro děti a řidiče. Až jí ochutnáte, budete za tohle vděční, protože se jí nebudete chtít vzdát. Po tom, co jsem marmeládu dodělala, chystali jsme se zrovna na výlet, takže jako máma řidička jsem kolem ní mohla akorát tak mlsně chodit. Vím totiž, že kdybych si dala jedinou lžičku, hned nás lapí pánové v čepici. Takový je zákon. Když jsem šla marmeládu s calvadosem fotit, v chlebníku nebylo nic. Doslova ani drobeček. Pánové mi totiž sežrali všechno pečivo 😀 Dobře jim tak, nemají co k marmeládě!

 

Marmeláda s jablky a calvadosem

4 skleničky o objemu 230 ml, 40 minut + 20 minut zavaření

něco přes 1 kg jablek  300 g třtinového cukru • 100 ml vody  šťáva z 1 citronu  1/4 lžičky skořice  100 ml calvadosu

1.Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky (cca 1×1 cm). Chcete získat 1 kg hmoty.
2. V hrnci se silným dnem nechte pozvolna rozpouštět třtinový cukr na karamel. Poté vlijte 100 ml vody a přidejte jablíčka. Společně s nimi přidejte do hrnce citronovou šťávu a skořici.
3. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte cca 20 – 30 minut (dle druhu jablek). S ohledem na obsah pektinu v jablkách není třeba žádný další přidávat.
4. Hotovou marmeládu stáhněte z ohně, nechte chvilku vychladnout a vmíchejte calvados.
5. Plňte do vyvařených sklenic, pevně uzavřete víčkem a ještě 20 minut zavařte ve vodní lázni. Nechte vychladnout.

 

One thought on “Marmeláda s jablky a calvadosem

Mám k tomu co říct