Léto se u nás stalo historickým mezníkem. Vendelín pomalu objevuje ovoce. Takové, které není rozmixované na kaši dosud ignoroval a plival ještě před tím, než se vůbec přiblížilo k ústům. O tom, jak rozkouše jablko, a pak ho půl dne trousí po bytě do nemožných skrýší, jsem psala už dávno a popravdě se na tom do června nic moc nezměnilo. Ale teď! Teď objevil lesní plody. Věc zapovězenou, protože takové lesní plody vypadají přeci podezřele. A podezřelé věci, ty se nejí. Takový lesní plod totiž není tak fajnový, jako třeba špinavá bramborová slupka nebo týden stará navlhlá křupka (kde ty věci bere, netuším).
Začalo to lesními jahůdkami u babi na zahradě, které opět z principu odmítal, ale když mi pyšně nesl kytičku z jahůdkových stonků…prostě mi jí ožral! Pak jsme ho půl hodiny nemohli vytáhnout ze záhonu, kde lovil červené kuličky a barvil si obličej do ruda. Nejhůř na tom byly borůvky, jež jsou na černé listině stále, nicméně z ostružiní jsem synka vymotávala násilím. Mám z něj radost, konečně zažívá to správné dětství (a já můžu přestat mixovat kamuflážní smoothie 😀 ). Story s bubákem už jsem přednesla na instagramu, ale nebojím se o to, že by nám v dohledné době podobné perly došly. Brzy přijdu s další reklamou na rodičovství, slibuju!
Hodně mě baví do sladkých jídel propašovávat zeleninu. A nejraději tu málo známou. Dort s cuketou, chia puding s červenou řepou, smoothie s brokolicí. To vše jsou moje prapodivné experimenty, které dopadly nad očekávání. Dalším takovým je osvěžující letní meruňkový chlebíček. S patizonem.
Ano, patizon je takový ten podivný disk, placatá dýně, kulatá cuketa… A prakticky jako s cuketou s ním můžete i pracovat – mladší plody není třeba loupat, semínka z těch větších vždy vydlabejte. Úžasné jsou ty mrňavé přímo ze zahrádky, které se dají nakládat nebo dokonce za syrova přidávat do salátů. Na rozdíl od cukety obsahuje méně vody, ovšem pokud s ním budete chtít péct, vždy je lepší přebytečnou tekutinu vymačkat. Tenhle poznatek se vám bude hodit právě při tomhle létem vonícím receptu.
Chlebíček je protkaný oranžovými puntíky po meruňkách, poměrně málo sladký a poměrně hodně jedlý 😀
Opět se mi poštěstilo jej připravovat s legendárním Kitchen Aidem, zapůjčeným od firmy AP Servis, a musím říct, že i přes počáteční rozčarování vím, že mi tenhle kámoš bude opravdu hodně chybět.
Meruňkový chlebíček s patizonem
1 chlebík, 1 hodina 20 minut
• 150 g celozrnné mouky • 150 g hladké mouky • 2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů • 1/2 lžičky soli • 2 velká vejce • 1/2 hrnku olivového oleje • 90 g rapadury (sušené třtinové šťávy) nebo kokosového cukru • 1 lžička citronové kůry • 1 lžička čerstvého tymiánu • 160 g patizonu • 130 g jogurtu • 1 lžíce citronové šťávy • 150 g meruněk (vypeckované, na čtvrtky)
1.Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte obě mouky, pečící prášek a sůl. Odložte stranou.
2. V robotu prošlehejte vejce, olej, rapaduru. Nastrouhejte najemno patizon a vymačkejte přebytečnou tekutinu.
3. Do mísy robotu k vaječné směsi přidejte citronovou kůru a šťávu, tymián, jogurt, vymačkaný patizon a ještě jednou pořádně promíchejte.
4. Vmíchejte suchou směs (nepřemíchejte) a poté opatrně zapracujte meruňky.
5. Těsto přendejte do máslem vymazané menší chlebové formy. Pečte cca hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Hotový meruňkový chlebíček nechte chvíli chladnout ve formě, poté jej vyklopte na mřížku, aby se nezapařil.
Tip: Jak už jsem psala výše, cukru je opravdu málo. Pokud máte raději sladší, nebojte se trochu přidat. Těsto není vyloženě tekuté, ale v případě, že by bylo tuhé hodně, snese mírné naředění mlékem.
Pingback: Patizon, jeho využití v kuchyni a zdravotní přínos | Tvoříme domov