Věřte nebo ne, ale zažívám s Vincem první dětskou virózu. Probdělé noci jsou nám sice dávno vlastní, v nemocnici jsem s ním bohužel také pár dní strávila a zásoba všelijakých, většinou neotevřených sirupů se krčí v lékárničce jen tak pro jistotu, ale většinu těchto věcí dohromady prostě neznám. Jsem vlastně taková rozmazlená máma, že? Do dnešního dne jsme se vysmívali tomu, že díky svému apetitu a potřebě olízat vše kolem čeho projde, si Vincent vytvořil imunitu hodnou přírodních národů. No, nevytvořil. Nemoc ale nese statečně, možná až moc. Během ní si stihl rozrazit ret, dvakrát se doma vysekat na motorce a při odsávání hlenů mě s přehledem přepere takovou silou, že si až říkám, jestli nejsem nějaký slaboch.
A proč o tom mluvím. To, abych si mapovala Vendelínovy perly a příjemné i nepříjemné milníky je jedna věc. Tou druhou je – tramtadadá – comfort food. Polechtat nervy a udělat duši dobře je v těchto dnech víc než třeba. A i přesto, že mám zrovna rozpracovaný recept plný másla a cukru (který sem podle mého smýšlení vlastně nepatří, ale nemůžu jinak), potřebuji nás teď všechny udržet v chodu. Mléko rádo zahleňuje, a tak se tato rýže stává vlastně nemléčnou (ale kdo by to hledal, žejo? 😀 ). Slazeno přírodními sladidly, v závislosti na použitém rostlinném mléku i plné vápníku a hlavně neuvěřitelně voňavé po vanilce a skořici. Ať už budete zahánět virózu, podzimní depku nebo chlad, bude vám na duši jednoduše krásně. Mléčná rýže byla jednou z věcí, na nichž jsem vyrostla. Občas mi v košíku přistála i v dospělosti, ale od chvíle, kdy nám z kuchyně ve velké míře vymizelo mléko a běžný cukr, trochu jsem na ní pozapomněla. Tahle verze s čerstvým ovocem ji s přehledem strčila do kapsy.
Mléčná rýže se svařenými švestkami a skořicí
4 porce, 40 minut
• 3/4 hrnku mléčné nebo sushi rýže • 1 1/2 hrnku vody • špetka soli • 2 hrnky rostlinného mléka • 1+1 lžíce javorového sirupu • velká špetka mleté vanilky • 500 g švestek • 1/2 lžičky skořice • 2 fíky • 2 lžíce sekaných pistácií
1.Mléčnou rýži připravíte následovně – nepropláchnutou rýži v rendlíku zalijte studenou vodou (1 1/2 hrnku) a se špetkou soli přiveďte k varu. Vařte zhruba 10-15 minut za občasného míchání, dokud se nevyvaří všechna voda. Poté přilijte 2 hrnky rostlinného mléka, přidejte vanilku, lžíci javorového sirupu a vařte dalších 15-20 minut, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
2. Mezitím si připravte švestky – vypeckované švestky v rendlíku smíchejte se lžící vody, zbylým javorovým sirupem a skořicí. Svařte tak, aby pustily šťávu a byly měkké, ne však úplně rozvařené (cca 5 minut).
3. Do skleniček nebo mističek dejte dle svého nejlepšího svědomí vrstvu švestek a rýže (nebo naopak), ozdobte nakrájenými fíky, sekanými pistáciemi a ještě teplé podávejte. Skvělá je však i studená, když jí večer tajně ujídáte z ledničky 🙂