Právě si prohlížíte Jarní mrkvová pomazánka se slunečním kořením

Jarní mrkvová pomazánka se slunečním kořením

Víte, jak se říká, že k sobě přitahujeme vše, co je nám blízké nebo na to často myslíme? A to bohužel ať v negativním, tak v nezanedbatelné míře i v tom pozitivním slova smyslu. No a právě tak se stalo, že my, milovníci jídla, propagátoři všeho dobrého, amatérští zahradníci a takoví bylinkoví nadšenci, že o tom musí vědět i ve vesmíru, spolupracujeme se Sonnentorem. Nádhernou společností, o které jsem vám psala už loni v létě po tom, co se nám konečně podařilo podívat do jejího sídla mezi barevné záhony a především do samého srdce výroby. Prošli jsme sklady, výrobu, nechali se omámit všudypřítomným bylinkovým aroma, ale hlavně náladou, která zde vyzařovala. Víc se každopádně dočtete tady. Jarní mrkvová pomazánka je prvním receptem, který v našem voňavém partnerství vznikl a mám z toho vážně radost.

Zatímco Vincík odpočívá v postýlce (synku, dej mi alespoň ještě dvacet minut, prosím ♥), sedím si tu u stolu, popíjím Velikonočního zajíčka a ťukám na klávesnici recept. Recept na pomazánku, kterou jsem si k tomu psaní namazala na chleba, abych věděla, o čem přesně píšu. Jo, takhle čerstvé to je. Stejně jako jaro samotné. Mrkvičky u nás vládnou, a tak se jídla z nich objevují na našem stole několikrát týdně. Ať už je to mrkev v čerstvém stavu, polévka, pečená nebo třeba zrovna jarní mrkvová pomazánka, pomocí jejíž barvy přivoláváme sluneční paprsky na naše záhony (kam jsme si jí samozřejmě taky vysadili, takže s nadšením čekáme, kdy jí umoříme 😀 ).

P.S. Čas mi nedal. O minutu později už mi seděl na klíně a příspěvek dopisoval za mě 😀

Jarní mrkvová pomazánka se slunečním kořením

4 velké porce, 50 minut

• 500 g mrkve (čistá váha bez slupek a odřezků) • 1/4 hrnku tahini • 1/4 hrnku olivového oleje + 1 lžíce navíc • 2 lžičky koření Anděl strážný • 1 lžička mletého římského kmínu • 1 lžička mletého koriandru • necelá plechovka fazolí canellini nebo borlotti (cca 3/4 plechovky) • 1/2 lžičky nebo dle chuti soli • mletý pepř

1.Mrkev nakrájejte na kolečka o síle zhruba 2 cm. Promíchejte s 1 lžící olivového oleje, špetkou soli a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na zhruba 40 minut nebo dokud okraje nezačnou hnědnout.
2. Upečenou mrkvičku nechte vychladnout a poté ji společně se všemi ostatními surovinami plus 4 – 5 lžícemi vody rozmixujte dohladka (vodu můžete dle potřeby ještě trochu přidat). Chuť dolaďte podle svých preferencí a rovnou mažte na pečivo, podávejte k zelenině nebo jednoduše uložte do ledničky, kde vydrží zhruba 3 dny.

 

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..