Mungo je bezva luštěnina. Má totiž spoustu tváří. Lze jej klíčit, připravit z něj pomazánky, uvařit polévku nebo prostě jen (ne)obyčejnou přílohu. To neloupané se v našich domácnostech již dávno zabydlelo a jeden čas jsme všichni klíčili jako zběsilí. Nedávno jsem však objevila mungo loupané a bylo mi jasné, co z něj co nejdříve uvařím. Když jsme se vrátili z dýňové farmy, tak jsme se s našimi novými barevnými podnájemnicemi chvíli oťukávali formou tradičních a dávno vyzkoušených receptů. Jenže dýňová polévka na tisíc způsobů je sice fajn, ale prostě jí nedokážu považovat za plnohodnotné jídlo, speciálně ve chvíli, kdy chci nakrmit i rozlítané dítě. Ve spojení s luštěninami, v tomto případě zmíněným mungem, byla famózní. Mungo polévka s dýní a hřejivým kořením je tím pravým podzimním spojením. Pokud nevaříte pro děti, klidně na koření trochu přidejte.
Samozřejmě nemůžu nezmínit pozitivní účinky této luštěniny na naše zdraví. Mungo, neboli vigna zlatá je zásobárnou rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, omega 3 a 6 mastných kyselin. Dále se může pyšnit vysokými hodnotami důležitých minerálů, jako je fosfor, hořčík, vápník a mimo jiné železo. Pravidelná konzumace má poté za výsledek silnější imunitu, zdravější trávicí soustavu, pevnější nervy a celkově spokojený organismus. Mungo fazole zbavené slupky samozřejmě nelze klíčit, nicméně má velmi širokou škálu dalšího využití. Navíc je po předchozím namočení uvařené takřka bleskově. Seženete jej ve většině obchodů se zdravou výživou.
Mungo polévka s dýní
4 porce, 25 minut + namáčení přes noc
• 1 hrnek loupaného munga • 1 větší cibule • 2 stroužky česneku • 2 lžíce řepkového oleje • 1 lžička kurkumy • 1/2 lžičky mletého římského kmínu • 1/2 lžičky mletého koriandru • špetka mletého nového koření • 2 lžíce husté rajčatové pasty (v tubě) • 1/2 střední zelené dýně hokkaido • 1 litr vody • sůl & pepř
1.Den předem namočte mungo do studené vody a uložte do lednice. Druhý den slijte a propláchněte.
2. Na oleji nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte koření a rajčatovou pastu a míchejte, dokud se nerozvoní, cca minutu.
3. Přihoďte oloupanou a nakrájenou dýni zbavenou semínek, mungo a zalijte vodou.
4. Přiveďte k varu a na středním plameni vařte cca 20 minut nebo dokud není dýně i mungo měkké.
5. Rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte solí a pepřem, případně trošku nařeďte vodou, je-li polévka příliš hustá a ještě chvilku provařte.
6. Podávejte posypané dýňovými nebo jinými semínky, případně s trochou kysané smetany.