Čas v kuchyni · Zavíčkovat! · Zelenina

Rychle naložená zelenina

Občas sama sobě nadávám za plýtvání potravinami. I když se snažím, co to jde, sem tam mi to prostě ujede. A tak se snažím vymýšlet kreativní cesty, jak naložit se zeleninou, které už máme možná trochu moc. A víte, jak s ní nejraději nakládám? Nakládám! 🙂 Nejen, že se skvěle hodí jako příloha k rychlým večeřím, ale také krásně vypadá a je proto milým dárkem pro přátele. Musím přiznat, že v tomto případě snad ani nejde o pořádný recept, proto pojďme hned k věci.

nalozena zeleninaJe úplně jedno, jestli vám doma zbývá kousek papriky, čtvrtka nevyužitého květáku, pár plátků cibule nebo třeba zbytek hlávkového zelí. Tímto způsobem totiž můžete zužitkovat vše a vždy to bude dobré. Najděte pár pěkných sklenic, připravte snadný nálev, sklenice naplňte, zalijte a je hotovo! Najděte si tu svou chuť a kombinaci, která vám bude nejvíce vyhovovat, buďte kreativní a klidně zapojte i děti, bude je to moc bavit. Pamatuji si, že jako malá jsem doslova ujížděla na takto naloženém květáku od paní sousedky. Byl krásně křupavý a svěží, zvládla jsem tak sníst na posezení celou sklenici.

 

nalozena zelenina

Rychle naložená zelenina

nálev na 3 pořádně napěchované 0,5 litrové sklenice, 30 minut + odležení 

1 hrnek jablečného octa  1 hrnek bílého vinného octa  1 hrnek vody 1 1/2 lžíce soli  2 vrchovaté lžíce třtinového cukru  koření či bylinky dle chuti (nejčastěji hořčičná semínka, koriandr, nové koření, bobkový list…) • zelenina dle výběru (tipy na kombinace níže)

1.Připravte nálev – v rendlíku zahřívejte oba octy, vodu, sůl a cukr, dokud se vše nerozpustí. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Mezitím si pokrájejte zeleninu a pořádně ji napěchujte do pečlivě vymytých sklenic. Přidejte koření (tip níže). Zalijte až nahoru vychladlým nálevem, uzavřete a dejte uležet do chladu, ideálně do lednice. Zde vydrží minimálně měsíc. Podávat můžete již druhý den.

nalozena zelenina

Tipy na zeleninové kombinace

1.ČERVENÁ ŘEPA, ZELÍ & CIBULE – budete potřebovat 1 menší červenou řepu, hrst mladého zelí a zhruba čtvrtku velké cibule. Zeleninu pokrájejte na menší kousky (ráda využívám mandolínu), napěchujte do sklenice, přidejte snítku tymiánu, půl lžičky hořčičných semínek, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře. Zalijte nálevem a uzavřete.
2. ŽLUTÁ ŘEPA & CIBULE – budete potřebovat 1 střední žlutou řepu a polovinu velké cibule (ideálně řecké nebo bílé). Pokrájejte, naplňte do sklenice, přidejte snítku tymiánu, čtvrt lžičky hořčičných semínek, 4 kuličky nového koření a 2 kuličky černého pepře. Zalijte nálevem a uzavřete.
3. STONKY MANGOLDU – budete potřebovat stonky ze zhruba poloviny velkého svazku mangoldu (ideálně barevné) a 1 stroužek česneku. Mangold očistěte (zelené části můžete použít třeba na nočky), pokrájejte na špalíčky, které jsou dlouhé cca jako připravená sklenice a naplňte ji. Stroužek česneku podrťte a přidejte do sklenice. Okořeňte čtvrt lžičkou hořčičných semínek a malou snítkou rozmarýnu. Zalijte nálevem a uzavřete

Fantazii se opravdu meze nekladou, jen mějte na mysli, že určitá zelenina pouští barvu a nálev tak dokonale obarví. Proto zeleninu jako je řepa, ředkvičky nebo třeba červená cibule, nepoužívejte tam, kde si přejete zachovat původní vzhled. Jinak můžete použít prakticky jakoukoliv křupavou zeleninu od okurek přes mrkev až třeba k hrášku. Napadají vás nějaké zajímavé kombinace?

nalozena zelenina

Mám k tomu co říct