Nevaječňák

Nevaječňák

Při pečení je třeba řádně relaxovat, aby vás to nepoložilo. Sklenka vína, vaječného koňaku nebo jiného vánočního tlamolepu je naprosto nezbytná. Je však pravda, že to příliš neladí s tím, co tu hlásám celý týden. Dejte si proto nevaječňák. Jo, čtete správně!

dsc_0095-3-01

Bez smetany a vajec, rumu jen kapku. Bez rumu i pro děti. Nehraje si na nic, čím není. Je to prostě nevaječňák. Atmosféru ale vykouzlí stejně a s menšími výčitkami. Nebudu se chlubit cizím peřím – receptem jsem se inspirovala na stránkách Produce on parade plných veganských receptů. Je vážně moc dobrý, jen bych vám k němu dala pár tipů, které jsme doma vypozorovali.

  • na rumu rozhodně nešetřete (na množství ani na značce)
  • jde to i bez vysokorychlostního mixéru
  • množství datlí zvolte dle toho, jaký druh se vám dostane do ruky
  • je určen k okamžité spotřebě – nechlaďte, protože pak jej díky obsahu surovin nebudete schopní dostat z lahve (true story)
  • chcete-li pít chlazený, přelijte jej přes kostky ledu ve skleničce
  • s domácími ořechovými mléky mám tu zkušenost, že mi nevydrží více než dva dny, poté se mi i v lednici kazí (i přesto, že se jinde dočtu to, že vydrží cca 5 dní)
  • zkrátka a jednoduše – jeden den připravte těsta, druhý den umíchejte nevaječňák a pusťte se do toho – pečte, upíjejte, válejte, upíjejte, vykrajujte, upíjejte…
  • ROZDĚLTE SE – ať vás ten muškátový oříšek neomámí a neválíte křivě

dsc_0098-3-01

Nevaječňák

8 porcí, 10 minut + 30 minut máčení ořechů

130 g nesolených kešu  1 plechovka kokosového mléka  6 čerstvých datlí  1 lžička vanilkového extraktu  60 ml rumu • 1 lžička čerstvě strouhaného muškátového oříšku  špetka soli

1.Kešu namočte alespoň na půl hodiny do studené vody. Poté je slijte a v mixéru zalijte dvěma hrnky čerstvé vody. Mixujte tak dlouho, dokud ořechy nejsou na jemno rozsekané.
2. K rozmixovaným kešu přidejte všechny ostatní suroviny a mixujte dále, dokud směs není dokonale hladká. Pokud v ní zůstaly drobné kousky (zpravidla se to děje u datlí), tak ji jednoduše přeceďte přes sítko.
3. Ve vysokorychlostním mixéru to jde samozřejmě rychleji a lépe, není však vůbec nutné se tohoto receptu vzdát – v obyč mixéru jej zvládnete taktéž.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu