Nutella bez ořechů

Nutella bez ořechů

…vlastně asi žádnou nutellou není, co? Ale vy víte, jak to myslím, viďte? Nemůžu totiž lískové ořechy. Ale takovou čokoládu, tu můžu víc, než dost. A Vincík taky (za čůrání 😀 ). No a tak jsme spolu hledali cestu k dokonalé čokoládové pomazánce, které to bude na domácím žitňáku pořádně slušet. Nebudu lhát, synáček chleba pro jistotu vynechává a tuhle dobrotu jí lžičkou lžící rovnou ze sklenice. Kdyby mi to nebylo blbý, dělám to taky. Datlová nutella bez ořechů nás naprosto nadchla a teď jí připravujeme alespoň jednou týdně.

Tahle domácí čokoládová pomazánka je určena pro ty, kteří z nějakého důvodu nemohou jíst ořechy nebo ty, jež upřednostňují opravdové jídlo před skleničkami plnými rafinovaného cukru a dalších mnoha a mnoha neidentifikovatelných látek. Je skvělá na chlebu, v ovesné kaši, v jogurtu nebo třeba jako součást ranních smoothie. Datle jsou bezvadným pomocníkem v oblasti psychické kondice a tahini je zase bombou pro kosti, zuby, vlasy i zdravou kůži.

nutella bez ořechů

Jen mě tak napadlo – nevadí vám, že se tu v poslední době prakticky jen snídá? Důvod je prostý – ihned po snídani totiž většinou čapneme veškeré nářadí a frčíme se hrabat v zemině, vybírat semínka a nebo prostě jen okounět po zahradě, která je to jediné, co se nám vlastními silami letos podaří vybudovat. Zatím spíš jen boříme. To, jak Honza sundal zahradní zídku jedním či dvěma mocnými taekwondovými kopy, vám jednou určitě nahraju na instagram (to, jak po tom Vendelín hystericky brečel, protože „né, tatínku, nenič nám domeček!!!“, už bohužel ne 😀 ). V každém případě to znamená, že na oběd přicházíme na poslední chvíli a docela ho flákáme. Většinou tedy přetvářím zbytky od večeří, které zase vařím až po tom, co se vrátím z večerní práce. Z toho žádné velké kuchyňské výtvory nevzejdou.

Datlová nutella bez ořechů

1 sklenička o objemu 250 ml, 5 minut

• 20 čerstvých datlí (tip níže) • 1/4 hrnku tahini • 2 lžíce nepraženého kakaa • 1/4 lžičky soli • 1/2 lžičky vanilkového extraktu • volitelně 1/4 lžičky skořice • 2 – 3 lžíce rostlinného mléka nebo vody

1.Datle pořádně omyjte a vypeckujte. Pokud se z nich snadno odlupují slupky, odstraňte je, aby pomazánka byla skutečně jemná.
2. Připravené datle společně se všemi ostatními surovinami rozmixujte do hladka v robotu. Přidejte 2 – 3 lžíce rostlinného mléka/vody a dál mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
3. Přendejte do čisté sklenice a uchovávejte v chladu. V ledničce vydrží zhruba 4 dny.

Tip: v tomto případě nepoužívám velké datle medjool, ale ty, které v obchodě seženete zhruba kolem necelé stovky za 600g.

This Post Has 2 Comments

  1. Teda to vypadá perfektně! MOc se mi to líbí a už mám chut na nutellu ♥

    1. Díky moc, Jani! Taky jsem jí dnes musela vyrobit znovu 😀

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu