Čas v kuchyni · Sladké

Ovesné kuličky s tahini a medem

Náš život mi teď připadá jako zrychlený film. Dny, které tak neuvěřitelně letí jsou stále více a více nabité událostmi, ke kterým se musíme nějak postavit. S chladnou hlavou, nepříliš velkým nadšením a především obrněni trpělivostí. Pořádáme totiž hon za sny. Ale o tom až jindy. Teď budu psát o něčem, co mám v čerstvé paměti – skvělém víkendu, kterým jsme se doslova projedli a následně se dokulili až k neděli.

ovesné kuličky

Svatý Martin. Sníh nám sice nedovezl, ale úžasnou atmosféru, příjemnou náladu a plná břicha ano. O našich kuchařských mejdanech už jste jistě četli (Lůco a Honzíku, moc a moc se těšíme, až se zase zapojíte, bude to velký!) a tenhle svátek prostě nešlo vynechat. Z trhu jsem dovezla téměř pětikilové zvíře, v němž Vendelín záhy poznal slona a po zbytek víkendu huse jinak neřekl (my ostatně taky ne). Nebudu lhát – ve čtyřech lidech se nám jí poměrně s přehledem podařilo zpracovat. Včetně zelí. Knedlíků. Pečené dýně. Přesňáků. Domácích povidel. Domácích housek v počtu 12 kusů. Kdo viděl na instagramu tři střízlíky a moje nohy, nemůže pochopit. V mrazáku už navíc odpočívá šest litrů vývaru ze zbylé kostry. Z takové totálky mám neuvěřitelnou radost.

Po té pohodě bylo pondělí doslova fackou. Pokud se i vy nemůžete moc zorientovat v chaosu, který příchod zpět do reality přinesl, mám pro vás něco malého na nervy. Malá svačinka uplácaná za chvilku je skvělou věcí na cesty, do práce i do školy (brrr, to jsou ale slova…). Ovesné kuličky nás doma vážně baví, protože se do nich dá nasypat téměř cokoliv a světe div se, vždy je to dobré 🙂 U Vince mám pak samozřejmě dobrý pocit z toho, že do něj místo všech těch barevných, průmyslově zpracovaných tyčinek dostanu něco kvalitního s opravdovým přínosem.

Ovesné kuličky s tahini

20 ks, 10 minut + chladnutí

1 hrnek ovesných vloček  1/4 hrnku tahini (tekutější – prodává např. firma Natural) • špetka soli  1 lžíce černého sezamu  1/4 hrnku tekutého medu  1/4 hrnku mrazem sušeného ovoce (skvělé jsou maliny nebo červený rybíz) • 1/4 lžičky mleté skořice

1.V míse smíchejte všechny suroviny a hmotu dejte na hodinu do ledničky, kde zpevní.
2. Z připravené hmoty v naolejovaných dlaních válejte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Můžete ihned podávat, jinak uchovávejte v ledničce, kde vydrží cca 10 dní.

Mám k tomu co říct