Ovocný salát s ostrým grilovaným ananasem

Ovocný salát s ostrým grilovaným ananasem

Při bezmála dvouleté historii receptů může vypadat přinejmenším podezřele, že je tu už TŘETÍ s grilovaným ananasem. Je to taková moje guilty pleasure – máta, koření, ovoce a cukr, který se v tom všem tak trochu ztratí (neztratí, zkaramelizuje!). Jako doplněk je skvělý k letnímu grilování, zmrzlině, na drinky, ale třeba také na salát. Kombinace zeleniny a ovoce, doplněná sýrem, je u nás doma hodně oblíbená a neustále vymýšlíme nové a nové způsoby, jak tyhle druhy skamarádit. Možnosti se nikdy nevyčerpají!

Ale jak už jsem psala minule, sonnentoří sixpack grilovacího koření mi trochu posouvá hranice. A použít koření s názvem Fish & Chicks na ovoce, to už je velká rebelie 😀 Jenže nemůžu lhát – bylo to skvělý. V téhle směsi totiž nenajdete žádný česnek, cibuli ani nic dalšího, co by vás nutilo jej použít jen a pouze na slaná jídla. Jen bylinky, citron, zázvor a pořádnou hromadu pepře. Salát je díky kořeněnému ananasu natolik výrazný, že nemusíte připravovat žádnou zálivku, jen jej zalijete olivovým olejem.

I když se může „obyčejný“ grilovaný ananas tvářit nevinně, je to v tomhle receptu pěkný zabiják. Obsažený pepř a zázvor se postarají o poctivou štiplavost a sílu. Dětem proto asi moc nepojede – tím líp pro vás, na nějaké dělení asi nezbyde prostor 🙂 Sýr můžete zvolit dle libosti, mně nejvíc ladil roquefort, na někoho však může být příliš silný. Uplatnění tu tak snadno najde tradiční parmazán, který je dobrý vždy, všude a za každých okolností. Na trhu jsem tentokrát objevila i francouzský Tomme, neobvykle balený v seně. Takovéhle parádičky nikdy nenechám bez povšimnutí.

tomme

Ovocný salát s ostrým grilovaným ananasem

4 porce, 20 minut + odležení

• 1 větší ananas • 2 – 3 vrchovaté lžíce rapadury nebo cukru muscovado • 1 lžíce koření Fish & Chicks • 1 hlávkový salát • 400 g vodního melounu • 1/2 salátové okurky (na dlouhé plátky) • celkem 250 g malin/borůvek/jahod (co máte nejraději) • 150 g roquefortu (nebo parmazánu pro méně otrlé) • olivový olej na zakápnutí

1.Ananas pořádně omyjte a nakrájejte na plátky o síle cca 1 1/2 cm. Cukr promíchejte s kořením a touto směsí prosypte v míse plátky ananasu. Misku přetáhněte fólií a dejte alespoň na hodinu odležet do chladu (klidně do druhého dne).
2. Rozehřejte gril a marinovaný ananas na něm grilujte z obou stran (z každé cca 10 minut, v případě kontaktního grilu ho stačí do grilu zaklapnout a do deseti minut máte hotovo).
3. Mezitím si připravte ovoce a zeleninu – vše omyjte. Salát natrhejte. Meloun nakrájejte na špalíčky. Okurku naplátkujte. Drobné ovoce nechte vcelku. Naaranžujte vše do mísy nebo rovnou na talíře, zakápněte olivovým olejem.
4. Do salátu přidejte grilovaný a pokrájený ananas, doplňte sýrem. Skvělý bude, když jej ještě doplníte praženými piniovými semínky.

Tip: můžete místo zmíněného koření použít například citronový pepř, jehož chuť však není tak vyvážená a příjemná (jde v podstatě jen o citronovou kůru a pepř).

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu