Moje první vzpomínka na tohle zvláštní ufo spadá až do doby před téměř 30 lety, kdy jsme jej jako děti měly totálně vyschlý ve školce na hraní. Něco mi říká, že už tehdy si s ním paní učitelka, která jej do školy přinesla, nevěděla rady. A přitom je to taková dobrota! Patizon, bratr dýně, se dostává i do supermarketů. Tam však bohužel zase pomalu stárne. Pojďme s tím něco udělat!
V kuchyni
Patizon je totiž neuvěřitelně variabilní zeleninou. Nejjednodušší krok, jak se s ním seznámit, je udělat z něj polévku. Také jsem tak začínala a pamatuji si, že byla opravdu výborná. Můžete jej namixovat s dýní nebo květákem, přidat jablka a kari. Najednou vám dojde, že před sebou máte nekonečnou řadu možností. Další jednoduché využití je nakrájet jej a upéct společně s ostatní zeleninou a podávat jako přílohu nebo s nějakým dobrým dipem či omáčkou. Možná už jste se všimli, že se často snažím zeleninu propašovat i do sladkých jídel a s patizonem tomu nebylo jinak. Recept na meruňkový chlebíček už jste mohli vyzkoušet a spoustu dalších nápadů mám ještě v chytrém sešitku.
Ti z vás, kteří jsou ze staré školy, jistě uvítají, že se dá snadno připravit i v tradičním trojobalu s bramborovou kaší. Zakomponujte je do zeleninových pánví, usmažte z nich zdravé placičky, odlehčete jimi masové kuličky nebo je vydlabejte, naplňte a upečte vcelku. Malé patizonky můžete nakládat nebo jíst dokonce syrové. Při tepelné úpravě nemusíte loupat slupku, stačí odstranit semínka a měkký vnitřek, mladé plody lze jíst vcelku.
Zdraví
Patizony obsahují velké množství vody, důležité minerály jako železo, draslík, fosfor a měď. Díky nízkému obsahu sodíku je skvělý pro ty, které trápí problémy s ledvinami a vysokým tlakem. Posiluje obranyschopnost, čistí a odvodňuje organismus a v neposlední řadě má velmi pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Určitě se nebojte si jej při příštím nákupu přidat do košíku a ozvláštnit tak svůj domácí repertoár. Je to snazší, než si myslíte. No a když se tomu budete hodně vyhýbat, je krásnou a originální podzimní dekorací (a podzim už pomalu, ale jistě přichází).
Na blogu jste se mohli setkat se dvěma jednoduchými recepty ve slané i sladké verzi. Pečená zelenina je tím nejzákladnějším zpracováním a chlebíček s meruňkami (klidně využijte švestky, blumy nebo jiné kyselejší ovoce) u nás pravidelně mizí během chvíle. Není totiž příliš sladký a můžete si jej tak bez výčitek dopřávat k snídani, ale i jako malý dezert po obědě.