Právě si prohlížíte Pažitková pomazánka & pečená rajčata

Pažitková pomazánka & pečená rajčata

Mám takový rituál. Každou sudou sobotu vstanu za tmy, co nejtišeji se obléknu, uvařím čaj, vyčistím zuby nad kuchyňským dřezem, abych nevzbudila Vincenta, a se dvěma velkými koši se vykradu z bytu. Sednu do auta, zatopím v něm, pustím správnou hudbu a jedu. V poslední době navíc ještě naberu kamarádku a vyrazíme vstříc dovolené od dovolené (té mateřské). Na farmářské trhy.

pažitková pomazánka

Nakoupíme, na dvakrát odneseme nákup do auta a zamíříme do kavárny. Jediné, která je v sobotní Plzni otevřená před 11. hodinou (bída, co?). A protože je to rituál, tak i snídaně bývá stejná. Zelený čaj, grepový fresh, houska s pečenými rajčaty a nikdy jinak. Jako bych měla duševní poruchu 😀 Ode dneška můžete snídat s námi, protože recept na ultrajednoduchou pažitkovou pomazánku a pečená rajčata (tahle jsou dokonce lepší!) najdete o pár řádků níž. Vendelín ji miluje. Z namazaného chleba totiž nějakým zvláštním způsobem okouše jen vršek a neustále si chodí přidávat pomazánku. V tomhle případě mi to ani trochu nevadí. S omýváním dítěte, oblečení, nábytku, závěsů a čerstvě vypraného prádla na šňůrách už je to horší.

Čím dál tím víc mě baví jídla s čistou chutí. Taková, která nepřebíjí spousta koření. Je pravda, že je jim přáno spíše v létě, kdy na nás čerstvost číhá na každém kroku. Ale tvaroh a šnitlík? Může být snad něco jednoduššího? Jestli vám pažitka na fotce připadá nějaká podivná, nenechte se zmást. Jde opravdu o pažitku, ale trochu jinou. Není totiž ledajaká. Na stánku u Kostků ji prodávají pod názvem česneková a je opravdu výborná. Nic vám však nebrání použít tu klasickou, se kterou je pomazánka taktéž skvělá a nijak neztrácí.

pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka & pečená rajčata

4 porce, 5 + 25 minut pečení

250 g polotučného tvarohu ve vaničce  1/4 lžičky soli  pepř  1/4 svazku pažitky

300 g cherry rajčat  2 lžičky třtinového cukru  1/4 lžičky soli  vrchovatá lžíce bazalky  2 lžíce olivového oleje

1.Troubu předehřejte na 200°C.
2. Rajčátka přepulte, promíchejte s cukrem, solí a bazalkou. Rozprostřete na plech, pokapejte olivovým olejem a vložte na zhruba 20 – 25 minut do trouby.
3. Mezitím připravte pomazánku – v misce smíchejte tvaroh, sůl, pepř i na jemno nasekanou pažitku.
4. Podávejte na pečivu s pečenými rajčaty navrch. K pomazánce je ideální celozrnný bagel.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..