Čas v kuchyni · Sladké

Perníkové sušenky s rumovým ovocem

Už několik týdnů jsem měla v hlavě vizi pro úžasně voňavou záležitost. Všechno pohromadě. Koření, sušené ovoce, rum. Vánocemi vonící koláčky padnou krásně do ruky a všichni z nich budou mít velkou radost. V kombinaci se slaďoučkým ovocem a křupavým povrchem jistě přivolají nepolapitelnou náladu. Alespoň mně se to povedlo. Perníkové sušenky jsou náš letošní hit.

sušené ovoce

Těsto můžete využít i samotné na jednoduché sušenky bez náplně, případně promazat oblíbeným kyselejším džemem nebo povidly. Osobně jej mám nejraději úplně čerstvé, když ještě krásně křupe (stejně jako to mám s lineckým). Vykrajujte klidně i jiné tvary, s těstem se snadno pracuje (ovšem nepřidávejte více celozrnné mouky, pak by se trhalo).

Perníkové sušenky s rumovým ovocem

20 ks, 1 hodina + odležení těsta

těsto • 130 g hladké mouky  60 g celozrnné mouky  1 lžíce (10 g) kakaa • 1 1/2 lžičky perníkového koření • 1/4 lžičky soli  25 g jemného přírodního cukru 135 g studeného másla (na kostičky) • 1 žloutek + bílek na potření
náplň • po 1 vrchovaté lžíci sušených brusinek, rozinek, meruněk & švestek • 4 jablečné křížaly  70 ml rumu tuzemáku  1 svitek skořice  1 hvězdička badyánu  1 lžíce hrubého třtinového cukru

1.Neprve si připravte těsto. V robotu s nožovým nástavcem smíchejte obě mouky, kakao, koření, sůl, cukr a studené máslo tak, aby směs připomínala drobenku. Poté přidejte žloutek a dále mixujte. Přilijte cca 2 lžíce ledové vody a ještě chvilku promixujte, dokud se všechny suroviny nespojí v těsto (mělo by v robotu vytvořit kouli). Vše musí být rychlé, aby se těsto nezahřálo a nebylo pak tuhé.
2. Pokud nemáte robot, nevadí. Stačí studené prsty a rychlá práce na kuchyňské desce. Hotové těsto v obou případech zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu do lednice (počká tam na vás v pohodě do druhého dne).
3. Na náplň propláchněte horkou vodou pokrájené sušené ovoce a osušte jej. V misce jej zalijte rumem a nechte zhruba dvě hodiny namáčet.
4. Naložené ovoce i s rumem přelijte do rendlíku, přidejte koření a zalijte dvěma deci vody. Přiveďte k varu a na nízkém plameni vařte zhruba 25 minut, dokud ovoce není měkké a všechna tekutina vyvařená. Vyjměte koření a nechte vychladnout (klidně do druhého dne).
5. Předehřejte troubu na 180°C. Ovoce na hrubo rozmixujte a připravte si jej k ruce. Odleželé těsto vyválejte na mírně pomoučeném válu na sílu dvou milimetrů a vykrájejte z něj kolečka o průměru 5 cm.
6. Na polovinu koleček dejte malý bobík náplně a překryjte prázdným kolečkem. Okraje k sobě pořádně přitiskněte, můžete si pomoci hroty vidličky.
7. Hotová kolečka potřete rozšlehaným bílkem a ve středu propíchněte vidličkou, aby mohla utíkat pára. Posypte třtinovým cukrem a v předehřáté troubě pečte cca 12 – 15 minut (často kontrolujte).

Tip: pokud chcete připravit tyto sušenky jako „lízátka“, tak před spojením koleček zatlačte do náplně nanukový klacík nebo silnou špejli (nejdříve máčejte ve vodě, aby se nespálily).

perníkové sušenky

Mám k tomu co říct