Základní domácí suroviny · Zelenina

Kadeřávkové pesto

Posledních pár dní to tu mírně uvadá. Vůbec to není proto, že by mě blog přestával bavit. Naopak! Dává mi tolik krásných příležitostí, které mi však občas seberou čas na psaní a publikování. Ale! V zoufalství se mi podařilo objevit recept, který mám pro vás schovaný v hloubi mého blogového archivu. A tak teď, při čtvrthodince v autobusu číslo 100 ve směru na letiště, sepisuji na koleni úvod k jednomu z velmi jednoduchých, u nás ovšem ohromně oblíbených receptů. 

Pesto kaderavek

S nadcházejícím podzimem bude tahle dobrota čím dál aktuálnější (s podzimem vás strašit nechci, jen reaguji na dnešních ranních 11°C 😀 ). Pesto! Ale ne ledajaké, kadeřávkové! Se snižujícími se teplotami se budou pomalu měnit i naše chutě, a tak budeme čerstvou zeleninu zaměňovat za tu vařenou, bylinky za koření a třeba pesto z klasické bazalky, které bývá v létě na záhonu požehnaně, vyměníte za to zemitější ze sušených rajčat nebo právě z kadeřávku. Pro tento recept je lepší využít mladé listy, protože jsou o něco jemnější nejen na struktuře, ale i chuti.

Pesto kaderavek

Kadeřávkové pesto

1 sklenička o objemu 250 ml, 15 minut

100 g kadeřávku (pouze listy, silné stonky odstraňte) • 70 g mandlí • 7 lžic olivového oleje  1/4 lžičky kajenského pepře • 1/4 lžičky sušeného česneku  1/4 lžičky soli  40 g strouhaného parmazánu

1.Kadeřávek pořádně omyjte a zbavte se všech breberek, které se v něm rády zabydlují (především pokud je z bio produkce).
2. Mandle zvolna pražte nasucho na pánvi, dokud nejsou zlatavé.
3. V robotu nejdříve rozmixujte samotný kadeřávek, poté přidejte všechny ostatní suroviny a mixujte tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované konzistence (toto pesto je hrubší, můžete ovšem přidat víc olivového oleje).
4. Přendejte do uzavíratelné skleničky a uchovejte v chladu, kde vydrží až 4 dny. Můžete jej samozřejmě i zamrazit na horší časy, ale je rak rychle hotové, že mi to přijde zbytečné. 

Pesto kaderavek

Kaderavek

Kaderavek

Pesto

Mám k tomu co říct