Čas v kuchyni · Základní domácí suroviny · Zelenina

Pesto z ředkvičkových lístků

Ročně se vyhodí tolik jídla, že by to nasytilo několik rozvojových zemí zároveň. Čísla jsou opravdu alarmující a my to víme. Málokdy s tím však něco uděláme. V tomhle případě mám bohužel také mnoho černých puntíků. Nejvíce vyhazujeme zásluhou malého pána, pro kterého je poslední dobou „radost“ vařit.

Populární se stává přístup „od čumáčku po ocas“, kdy se ze zvířete spotřebuje opravdu téměř vše. Jak víte, my těm zvířatům zas až tak nedáme a i přesto objevujeme spoustu nového, co by nás kdysi ani nenapadlo. Chipsy z bramborových slupek jsou už docela přes čáru a asi by mě nenapadlo něco podobného vyrobit. Pesto z ředkvičkových lístků je však něco, co mi bude po zbytek roku velmi chybět. Příjemná pikantnost, která mnohonásobně převáží vůni bazalky. Neobvyklost, která z obyčejných těstovin udělá jídlo, na které nezapomenete. Když jsme dojedli poslední porci, bylo nám líto, že je už po ředkvičkách (ano, i po té části, kterou běžně vyhazujeme nekompromisně do koše).

Na tento recept použijte raději lístky z ředkviček farmářských nebo těch z babiččiny či vlastní zahrádky (nejsou tak zatíženy různými postřiky a zbytečnou chemií). Vybírejte ty, které na sobě nemají jehličky, pesto je pak o něco jemnější. Vyberte nepoškozené lístky, ideálně ty mladé. Na množství pesta, na které zde máte recept, by měl stačit jeden poctivý svazek.

Pesto z ředkvičkových lístků

sklenička o objemu 250 ml, 10 minut

1 hrnek pěkných ředkvičkových lístků  3 lžíce olivového oleje  hrst hladkolisté petržele  1/4 hrnku piniových semínek  1/4 hrnku strouhaného parmazánu • kůra z poloviny citronu • 1/4 lžičky sušeného česneku nebo 1 stroužek  sůl & pepř

1.Ředkvičkám ořežte pěkné lístky, pořádně je opláchněte a rozmixujte s petrželí a olejem.
2. Na pánvi opražte nasucho piniová semínka.
3. Do nádoby robotu k rozmixovaným lístkům přidejte všechny ostatní suroviny a ještě jednou pořádně promixujte, dokud směs není hladká.
4. Uložte do lednice a spotřebujte do dvou dnů.

One thought on “Pesto z ředkvičkových lístků

Mám k tomu co říct