Právě si prohlížíte Poctivý domácí chléb – Emmanuel Hadjiandreou

Poctivý domácí chléb – Emmanuel Hadjiandreou

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuRecenze
  • Komentáře k příspěvku1 Komentář

Už dlouho vám (a hlavně sobě) slibuju, že se pustím do recenzí té hromady kuchařek, které mají své pevné místo v mé kuchyňské knihovně. Času bohužel není moc nazbyt, a tak mi pořád někde vzadu v hlavě svítí červená kontrolka. Ale! První recenze je tu. Určitě ji ocení nadšení pekaři mezi vámi, ale i ti, kteří by s pečením toho nejzákladnějšího, tedy chleba, rádi začali. Tahle kniha vám totiž bude úžasným a velmi podrobným průvodcem na cestě za dokonalým bochníkem. Pochází z pera jednoho z nejpovolanějších, pekaře, který se učil v pekárnách po celém světě, mnoho z nich později vedl a svou práci miluje nade vše na světě. Z každé stránky je to více než znát. Prostě poctivý domácí chléb.

recenze domaci chleb

Nemohla jsem jinak, než začít jednou z nejohmatanějších – pro mě téměř biblí. Kniha z díla chlebového nadšence Emmanuela Hadjiandreou vás provede tímhle uměním od naprostých základů až po malé odbočky v podobě propracovaného plundrového těsta na francouzské croissanty. Dozvíte se, jak doma vyrobit vlastní kvásek, jak správně propracovat chlebové těsto, autor nešetří dobře míněnými radami, které zaručí, že se každý chléb, který si vyberete, povede.

Velmi rychle pročtete krátký úvod, který vás seznámí s jednotlivými moukami a popíše správný postup od nákupu surovin až po vytahování hotového pečiva z trouby. Co vás však bude pravděpodobně zajímat nejvíce, jsou čtyři obsáhlé kapitoly. Nebudete vědět, co péct dřív!

poctivý domácí chléb

Drožďové a nekynuté chleby

…což rozhodně hůř zní, než vypadá. Houstičky, celozrnné chlebíky se semínky, tradiční řecké či židovské pečivo, supermoderní bagely nebo francouzské bagety, ale především moje velká láska, a to velká sonda do základního italského pečení. Ciabatty, focaccia v několika variantách a pizza těsto. Pita, lavaš, pivní housky. Ach! Hned bych šla něco (cokoliv a nejlépe vše) upéct. U každého receptu máte dopodrobna rozepsané jednotlivé kroky, časy i tipy pro dokonalý výsledek.

Bezpšeničné a bezlepkové chleby

Kapitola, která není určena pouze bezlepkářům a experimentátorům. Objevíte tu totiž také známé recepty, jako je třeba ten na tradiční celožitný chléb. Ostatně žitné chleby zabírají velkou část této kapitoly. Jako bonus Emmanuel přidává recept na vlastní bezlepkovou směs na pečení, jež je léty prověřená. I přesto, že se v soupisu surovin setkáte například i s bramborovou moukou (nepleťte si se škrobem), dostanete na konci knihy tipy, kde sehnat tyto ne úplně běžné produkty.

Kváskový chléb

Nejrozsáhlejší a pro nadšeného pekaře nejpřínosnější část knihy. Listuji jí tam a zpátky kdy jen to jde, kochám se fotkami a peču jako o život. Protože každý z receptů, který jsem si zde vybrala, se skvěle povedl. To mě, jako nepříliš zdatného „chlebaře“, neskutečně potěšilo. Je vidět, že autor fakt umí a to, čemu se s láskou věnuje, s nadšením předává dál. Kromě běžných chlebů zde najdete návody na ty prudce originální – například chléb s červenou řepou, čokoládou (který doma opravdu milujeme) nebo fíky a ořechy. Kvásek, který si pěstujete v lednici, dostane po objevení téhle kuchařky opravdu v dobrém zabrat a bude se tetelit blahem. Upečete chleby bílé, plně celozrnné, tradiční i neobvyklé. Využijete ovesné vločky, zeleninu, ořechy, všelijaká semínka, zbylé brambory nebo třeba syrovátku či krupici. Každý z receptů obsahuje kromě hlavní fotografie spoustu doplňkových, jejichž obsahem je podrobný fotopostup. Ten vám ukáže, jak má těsto v jednotlivých fázích vypadat, jak s ním dál pracovat, jak a čím jej nařezat do požadovaného tvaru. Už teď vám závidím to nadšení, se kterým budete touhle kuchařkou poprvé listovat 🙂

recenze domaci chleb

Sladké pečivo

A teď to přijde! Recepty, které nejsou běžnou součástí chlebových kuchařek. Je vidět, že Emmanuel prošel ve své kariéře vším. Že se věnoval pekařině v celé její kráse a rozmanitosti. Představíte-li si svou vysněnou pekárnu, co vidíte a cítíte? Voňavý chléb, křupavou kůrku, přírodní košíky plné pečiva. A co ještě cítíte? Není to náhodou máslo? Trefila jsem se? Máslem je totiž tahle kapitola prostoupená. Plundrové těsto, které je základem pro spoustu francouzských zázraků, se díky dokonale sepsanému postupu a fotografií naučíte vyrábět levou zadní. Po zvládnutí postupu budete moci vyrábět voňavé croissanty, čokoládové rolky nebo rozinkové šneky s vanilkou přesně tak, jako to dělají francouzští pekaři. S počínajícím podzimem budou stránky téhle kapitoly tím, co budete milovat z celého srdce. Proč si to troufnu říci? Dovolte mi napsat tři důvody: skořicové šneky, máslová brioška, maková štóla. A je jich mnohem víc.

Z žádné ze svých chlebových kuchařek jsem nebyla ani z poloviny tak nadšená, jako z téhle. Její aktuální stav mluví za vše. Je špinavá, plná mastných flíčků a z otevřených stránek se sype mouka. Povedl se překlad (což vy, kteří si kupujete překládané kuchařky, jistě, stejně jako já, považujete za vzácnost). Povedly se fotky, jimiž je skvěle dotvářena atmosféra, a které vás až násilně nutí obléct zástěru a zabarikádovat se v kuchyni dvacetikilovými pytli mouky. A co víc, dostala jsem jí od Honzy k jednomu z našich výročí, které shodou okolností připadá na dnešní den. Jeníčku, jsi moje srdcovkou víc, než všechny knihy světa ♥

 

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..