Podzimní polévka s kořeněnou granolou

Podzimní polévka s kořeněnou granolou

Rodiče to mají těžké. Všichni. Někteří si to připouští míň, někteří víc. Někdo se do rodičovství dokáže dokonale položit a někomu se to prostě nikdy nepodaří. Někteří jako by se pro takovou roli narodili a péči o jedno, dvě, čtyři děti zvládají levou zadní a jiní mají s jedním prckem neustále jazyk na vestě. Z předchozího čtení jste asi pochopili, že patřím spíš do té druhé skupiny. Nemůžu a ani neumím hrát si na mámu medvědici, která svému dítěti věnuje absolutně vše a zapomene na sebe. Nechci, aby to vyznělo jakkoliv špatně, takové maminky mají často můj nehynoucí obdiv, ale…

Myslím si, že je důležité si zachovat touhu po seberealizaci a vědět, že dítě potřebuje hlavně takovou mámu, která je spokojená, duševně odpočatá a ví, že je tu i sama pro sebe a nejen pro ostatní okolo. Možná za to dostanu pár ostrých odpovědí, možná takové žití teď ani není moderní. Vlastně nevím, jak to chodí. Jen prostě věřím v to, že v životě je důležitá rovnováha – ve vztazích, v rodině, v jídle a pohybu…všude. A proto ty, které zvládají věnovat sto procent času dítěti a zároveň při mateřské dovolené plnit své vlastní sny, jsou pro mě absolutní hvězdy a zaslouží chválit a obdivovat všude, kde to jen jde!

20161006_142036-01

Vlastně ani nevím, proč jsem sklouzla k takovému vážnému tématu – původně jsem totiž chtěla psát o tom, že už jsme tak daleko, že se mi v týdnu podařilo dítě vylovit ze záchodu, kde se mu podařilo ochutnat WC blok a následně volat na toxikologii. Doufala jsem, že se mi takový telefonát vyhne (při nejhorším do jeho patnáctých narozenin). Takže titul máma roku? Pro mě? I při maximální čtyřiadvacetihodinové snaze těžko…

Podzimní polévka s kořeněnou granolou

6 porcí, 45 minut

polévka • 2 lžíce másla  1 lžíce olivového oleje  1 pórek • 2 petržele • 3 mrkve  1/2 celeru  1/4 lžičky chilli vloček • 2 cm zázvoru (strouhaného) • 1 – 1 1/2 l zeleninového vývaru  1 hruška • sůl & pepř
granola • 200 g ovesných vloček  3 lžíce mix semínek  2 lžíce pohankových krup  2 lžíce ořechů (sekaných) • 1/2 lžičky sušeného česneku  1 lžička koření garam masala  1/2 lžičky soli  2 lžíce olivového oleje  2 lžíce javorového sirupu  1 lžíce třtinového cukru

Polévka

1.Pórek nakrájejte na kolečka, zeleninu na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo s olejem a pórek na něm lehce osmažte. Přidejte zeleninu, strouhaný zázvor, chilli vločky a nechte trošku zezlátnout.
2. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, přidejte nakrájenou hrušku, ztlumte plamen a vařte cca 35 minut nebo dokud zelenina není měkká.
3. Rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte solí a pepřem.

Granola

1.Mezitím, co se vaří polévka, připravte si křupavou granolu. Troubu předehřejte na 160°C. V míse smíchejte všechny suroviny tak, aby vše bylo obalené směsí koření, sirupu a oleje.
2. Pečte v rozehřáté troubě zhruba 20 minut. Během pečení alespoň jednou promíchejte.
3. Hotovou granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě – můžete ji používat do polévek, na saláty, k hummusu…

4. Hotovou polévku posypte granolou a chilli a ihned podávejte. Zmrzlíkům, pocestným, hladovcům. Pokud do základu nepřidáte chilli, tak i mrňousům.

20161005_093136-01

 

 

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu