Někde jsem četla chytré moudro, které radilo, jak se vypořádat s malým vzteklounem. „Pořiďte si druhé dítě“. Haha! Náš malý člověk umí hodně obrátit den naruby. Letos se mu zatím daří intenzivně vztekat „po celý rok“. Mít takový adrenalin doma dvakrát, už bych asi visela. Začali jsme prostě jen trochu naruby, no…

Takovým naším neduhem bohužel bývá žít tím špatným, a to dobré brát jako samozřejmost. Je to zvláštní, protože mozek je nastaven na to, aby špatné časem vytěsnil a minulost si přikrášloval pozitivními vzpomínkami. Neustále si proto připomínám, abych si do paměti zapisovala to hezké. Zvlášť v těch nejvypjatějších chvílích, kterých je poslední dobou požehnaně.
Když jsem si dnes šla na vzduch odpočinout od Vendelína, udělala jsem tu velkou chybu, že jsem ho vzala s sebou. Tiše padal sníh, krajina vypadala úžasně. Taková zima u nás v Plzni dlouho nebyla. Jenže s touhle harmonií byly v balíčku i dvě hodiny hysterického řevu, ztracený dudlík, ztracená rukavice a vzteklé vyhazování všeho z kočárku na zem. Děti prý v tomhle věku začínají prožívat období vzdoru. Tak jo.
Tenhle samý člověk o půl hodiny později pusinkoval cizí holčičku v čekárně u lékaře (její se vztyčeným ukazováčkem pronesené „chlapečku, ne!“ ho od dalších akcí nijak neodradilo 😀 ), usmál se na jinou holčičku v supermarketu (její tiché „maminko, ten chlapeček se na mě tak krásně smál“ mi vyrobilo na tváři úsměv od ucha k uchu), vesele štěkal na procházející psy a u jídla mě objal tolikrát, jako za poslední půlrok dohromady. Tohle jsou věci, které si budu pamatovat. Vím, že to špatné se vytěsní, protože týdny po porodu, které pro mě byly hrozivé, zahalila neproniknutelná mlha. Tohle je proti tomu slabý odvar.
Na druhé dítě to však nebude ani náhodou 😀
∼♥∼



Když se smíchá několik samostatně připravených surovin dohromady a nevíte, jak to pojmenovat, je to prostě salát. Křupavý, teplý, míchaný, luxusní atd. Pokrm, který se dá nazvat salátem, míváme doma k jídlu tak třikrát do týdne. Moc mě baví různé struktury, teploty a odlišnosti jednotlivých složek. Vždy můžete na stůl donést něco jiného a tedy speciálního. Jednou se změní základ, podruhé zálivka, suroviny vyměníte za ty, které jsou zrovna v sezóně. Přidáte maso nebo sýr. Uberete zrní a necháte vyniknout samotnou zeleninu. Příležitosti k experimentování jsou nekonečné.
Pohankový salát s pečenou karotkou & tahini dresinkem
4 porce, 40 minut
zálivka • 1/4 hrnku tahini • 1/4 hrnku vody • šťáva z jednoho pomeranče a jedné limety • 1 lžíce řepkového oleje • špetka kajenského pepře • sůl & pepř
salát • 1 hrnek loupané pohanky • 50 g másla • 0,5 kg karotky • 3 stroužky česneku • 1 lžička čerstvého tymiánu • hrst baby špenátu • sůl • + volitelně granátové jablko, vařené luštěniny, ořechy a semínka
1.Pohanku připravte podle návodu na obalu. Mně se osvědčilo zalít propláchnutou pohanku dvojnásobným množstvím vroucí vody, přidat lžičku soli, dvě minuty povařit a nechat odstát, dokud nevsákne všechnu tekutinu.
2. Předehřejte troubu na 220°C. Karotku oloupejte a nakrájejte šikmo na zhruba pěticentimetrové špalíčky. Odložte stranou.
3. Plech vyložte pečícím papírem. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte prolisovaný česnek a tymián, osolte a opepřete. Míchejte 2-3 minuty a dávejte pozor, ať nespálíte česnek. Přisypte nakrájenou karotku a ještě další tři minutky míchejte, aby se zelenina pořádně obalila ve voňavém másle.
4. Směs přendejte na plech a vložte do trouby. Pečte cca 20-25 minut, po polovině pečení karotku promíchejte, aby se opekla ze všech stran.
5. Připravte si zálivku: v mixéru smíchejte tahini, vodu, citrusovou šťávu, olej, sůl, kajenský pepř a pepř.
6. Na salát smíchejte měkkou pohanku, pečenou karotku, špenát a přelijte polovinou zálivky (zbytek si schovejte do ledničky a můžete jej použít na další saláty, tousty s avokádem, slané kaše…).
7. Pokud chcete salát vylepšit o další vitamíny nebo bílkoviny, přidejte trochu vařených luštěnin, oříšků nebo semínek granátového jablka (my jsme hladoví, je tam všechno!).
Pohanka
Pohanka je velmi cennou surovinou, na kterou jsme skoro zapomněli. Může za to především její výrazná chuť, která někomu nemusí být příjemná. Setkáváme se s ní v podobě pohankových krup a lámanky, ze kterých lze vyrobit vydatné přílohy, saláty, je možné ji přidat i do domácí granoly. Známý je také recept na pohankovou „sekanou“ (dobrá, název už je trochu přes čáru…). Nicméně není až tak od věci zmínit, že pohanka je skvělou náhradou masa díky svému vysokému obsahu bílkovin. O čem se však mluví nejvíce, je obsah rutinu, který velmi pozitivně působí na cévní systém. Je tedy zároveň skvělým bojovníkem proti křečovým žilám.
U nás doma se pohanka využívá nejčastěji ve formě mouky či krupice. Je přirozeně bezlepková, a proto vhodná pro celiaky. Dají se z ní vyrobit výborné kaše (typickou chuť pohanky lze vyvážit použitím skořice), palačinky a lívance či různé pečené dezerty.
Nebála bych se pohanku označit za jednu ze superpotravin, protože obsah vitamínů a minerálních látek je skutečně vysoký a zdraví přínosný. Ale jak už jsem mnohokrát zmiňovala – není možné být zároveň encyklopedií a nerada bych vás přesytila informacemi. Stačí si jen připravit skvělý salát o pár řádků výše a případně další informace načíst 🙂
Pingback: Domácí tahini – Tvoříme domov