Polentové „hranolky“ s fetou

Polentové „hranolky“ s fetou

Občas mě napadne, jestli to naše dítě nebylo v minulém životě pes. Nebo se jako pes nemělo narodit teď. Jednou z nejoblíbenějších radostí je pro Vince totiž okusování bot (je úplně jedno, jestli jsou drahé nebo ne, stačí, že jsou dostatečně špinavé). Chodníky křižuje jako zmatený labrador a kdykoliv může, nahází veškeré deky, polštáře, nevyprané prádlo a cokoliv, co mu přijde pod packy, na obrovskou hromadu, ve které se rochní. Skáče a prolézá, zamotává se a padá. Je to zábava!

Denně tak pětkrát (až desetkrát) rovnám přehoz zpět na gauč. Marně. Jeden by si řekl, proč tam sakra ten přehoz máme, když ho tak dráždí. No…právě proto, že jsme ho tam v prvních měsících Vendelínova života neměli. Jestli čtete blog od začátku nebo jste omylem k prvním článkům zabrousili, tak víte, že naše dítě je blicí. Šampion! A gauč? Ten se stal jeho uměleckým dílem. Už dávno mi došly síly k tomu brát jednou denně do ruky rejžák a drhnout. Naštěstí už nějakou dobu 138x denně nezvrací. Ale zato maluje, pije a stravuje se napříč celým bytem. Na gauči, v gauči, za ním, to je jedno. Proto přehoz. Alespoň má mrňous čím vytírat, žejo.

Než si definitivně ustele, trvá průměrně 20 minut, než najde tu správnou polohu – většinou skončí v postýlce napříč s hlavou zvrácenou v nepřirozeném úhlu a nožkama vystrčenýma ven. Nikoliv přikrytý, to by přeci neměl na čem spát.

Přidávám slíbený recept na polentové „hranolky“, tyčinky nebo cokoliv, co se vám pro tohle večerní jídlo bude líbit za název. Jsou příjemně křupavé, uvnitř jemné a voní bylinkami. Jogurtový dip nebo sweet chilli omáčka z úterý se k nim budou báječně hodit.

Polentové hranolky s fetou

4 porce, 50 minut

1 hrnek instantní polenty  3 hrnky vody  100 g fety  1 snítka rozmarýnu  hrst petrželové nati  sůl & pepř  olivový olej

1.V širokém hrnci přiveďte k varu vodu a poté do ní pomalým pramínkem sypte polentu. Zároveň míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Pracujte rychle a buďte opatrní, protože záhy začne polenta z hrnce prskat.
2. Ztlumte plamen a za stálého míchání nechte vařit cca 8 minut (hotová polenta se začne odlepovat od stěn hrnce – toto se stane velmi brzy, ale vydržte opravdu alespoň těch 8 minut, aby se dostatečně vysušila). Stáhněte z ohně, přidejte nadrobenou fetu, nasekané bylinky, sůl a pepř a pořádně promíchejte.
3. Pekáček zhruba o velikosti 23×23 cm vymažte olejem a přesuňte do něj polentovou kaši. Tu uhlaďte stěrkou a dejte na mráz rychle vychladit.
4. Mezitím si předehřejte troubu na 220°C (200°C horkovzduch) a vystelte plech pečícím papírem.
5. Vychladlou hmotu vyklopte z pekáčku nebo formy a nožem namočeným ve studené vodě nakrájejte „hranolky“. Ty přendejte na plech a pokapejte olivovým olejem.
6. Vsaďte do trouby a pečte cca 30 minut nebo dokud nejsou hranolky na povrchu zlaté a křupavé. Podávejte např. se sweet chilli omáčkou nebo jogurtovým dipem s bylinkami.

This Post Has 2 Comments

  1. Moc hezky clanek,Vas blog jsem objevila nedavno a moc me zaujal,jak po graficke,tak samozrejme obsahove strance.jinak jsem zkousela chilli omacku a je naprosto uzasna.diky sarka

    1. Šári, děkuji, každý takový ohlas mě moc potěší. U nás tahle omáčka vždy mizí rychlostí blesku.
      Jsem ráda, že mě čtete. Mějte krásný den, Kamila

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu