Čas v kuchyni · Do skleničky · Slané a do ruky

Polentové placičky 3x jinak (Aperitivo Moment 2017)

Páteční večer přímo vybízí k tomu jít někam posedět nebo sezvat partu přátel na domácí party. Ať využijete první nebo druhou možnost, nejde většinou jen o pití. My moc rádi pořádáme mejdany vařící – ty začnou již brzy po obědě a protahují se až do noci. Společně nakoupíme potřebné suroviny a pustíme se do toho. Pití, které k tomu patří, teče většinou již od počátku, kreativita je poté zaručena 🙂 Občas takto testujeme novou kuchařku nebo prostě jen tématicky zvolíme nějakou světovou kuchyni – ta poslední, italská, nás velmi záhy obveselila horkým bombardinem 😀

Nicméně tentokrát volím recepty, které vám nezaberou celý den a rozhodně nezaplácnou žaludek jako několikachodová hostina. Jídlo do ruky, kolem kterého společenská konverzace nerušeně proudí a vám je prostě fajn, ať jdete posedět po práci nebo jste vyrazili ven na tah s přáteli. Nechat se někdy vtáhnout do konceptu bytové restaurace, je tohle přesně tím jídlem, které by bylo stálicí na mém malém osobním menu. Pro dnešek je však receptem pro soutěž Aperitivo Moment, která je součástí ankety Food Blog roku.

Polentové placičky 3x jinak

Každý si najde to své – ať již sedíte u drinku sami nebo hostíte partu přátel. Výrazné chutě pro chlapy, jemný sýr pro nás holky. Ani po jednom vám nebude těžko, jen fajn – na těle i na duchu (obzvlášť, kdy je doplníte velmi jednoduchým drinkem z Cinzana, na který najdete recept až téměř dole).

50 ks, 50 minut

ZÁKLAD • 2 hrnky instantní polenty  6 hrnků vody  1 a 1/2 lžičky soli • 2 lžíce másla  olivový olej na vymazání plechu

1.Ve větším hrnci se silným dnem přiveďte k varu osolenou vodu a poté slabým pramínkem za stálého míchání vsypte polentu. Od chvíle, kdy zhoustne, míchejte ještě alespoň 8 minut, dokud se nezačne odlepovat od stěn hrnce. Toto je důležité, aby polenta pořádně vyschla a při grilování nedělala neplechu.
2. Do hotové polenty vmíchejte máslo a rozprostřete ji na dva olejem vymazané plechy o rozměrech cca 30 x 25 cm. Nechte vychladnout.
3. Studenou placku vyklopte na pracovní desku a vykrajovátkem nebo skleničkou o průměru alespoň 5 cm vykrájejte kolečka (při 5 cm vám vyjde cca 50 ks).
4. Rozehřejte gril nebo pánev a kolečka po obou stranách opečte (kolečka potřete olivovým olejem, do pánve nic nelijte).
5. Obložte dle chuti.

KOŘENĚNÝ ŠPENÁT & KOZÍ SÝR  1 lžíce másla  1 šalotka  100 g baby špenátu  1/2 lžičky koření ras el hanout  1/4 lžičky sušeného česneku  kvalitní šunka  oblíbený měkký kozí sýr

1.Na másle nechte zesklovatět šalotku, poté přidejte špenát, koření a sušený česnek. Můžete dle chuti osolit, ale počítejte s tím, že šunka i sýr jsou slanější. Špenát nechte zavadnout a směs odložte stranou.
2. Na trošce olivového oleje opečte natrhanou šunku.
3. Polentovou placičku obložte nejprve šunkou, na ní dejte špenát a navrch kousek kozího sýra (použila jsem držovický St. Maure – sýr v popelu s bílou plísní, vy použijte jakýkoliv měkký kozí sýr, který máte rádi).
4. Podávejte ideálně teplé.

MÁTOVÉ FAZOLE & CITRON  1 plechovka bílých fazolí  1 bio citron (kůra i šťáva) 1 menší červená cibule (na jemno) 1 vrchovatá lžíce sekané máty  1 a 1/2 lžíce olivového oleje  sůl & pepř

1.Fazole sceďte a propláchněte. V misce je smíchejte s ostatními přísadami a nechte chvíli odležet.
2. Na placičku navrstvěte fazolovou směs a podávejte.

CHORIZO, JABLKA & FENYKL • 1 lžíce másla 1 malá cibule 1 stroužek česneku 1 jablko golden delicious  1/2 fenyklu  100 g choriza  1/4 lžičky mletého koriandru  1/4 lžičky římského kmínu  špetka skořice  uzené chipotle nebo chilli dle chuti  sůl

1.Na másle nechte zesklovatět cibuli a česnek, poté přidejte koření, kostičky jablek a fenyklu. Chvíli duste, dokud obojí nezměkne. Poté přidejte kostičky choriza a ještě pár minut míchejte, aby se klobása opekla.
2. Na placičku navrstvěte směs a ozdobte zelenou fenyklovou natí. Podávejte ideálně teplé.

Každé z jídel je velmi výrazné ať již svou chutí nebo vůní. A tak, i když je mi celá rodina Campari, Aperol, Cinzano a spol. velmi sympatická, volila jsem jednoduchou kombinaci Cinzana Extra Dry, limetkové šťávy a sody. Zkuste to taky!

2 skleničky o objemu 100 ml, 5 minut

 0,08 dl Cinzano Extra Dry  0,08 dl sody  šťáva z poloviny limetky  meduňka & led

 

Mám k tomu co říct