Vendelínovi bude za pár dní rok. Vyrazili jsme proto na roční focení do přírody. Tedy vyrazili…až po přípravách, samozřejmě. A ty byly, jak možná již tušíte, opět v našem stylu. Dítě se nám totiž neprobudilo v nejlepší náladě.
Kdo má děti, ví, že je třeba hodně plánovat. Plány, které v 99% vybouchnou. Než jsme vyrazili, stihl Vendelín vyplakat řeku neviditelných nevytlačitelných vzteklých slz, strčit do mě v polovině oční linky (nový look, oko stále na svém místě), vytrhnout ze zásuvky žehličku na vlasy, pokusit se vylízat nočník, urazit ovládání odtoku vany, vytahat veškeré špinavé prádlo z prádelních košů, rozsypat košík z kosmetikou, sníst vatičku z uchošťouru, pozvracet si kalhoty, vytahat srovnané ručníky… 10 minut. A to jsme ještě ani nevylezli z koupelny. Dorazili jsme pozdě. Jako vždy, když máme plán.
Když mám nervy, splín, špatnou náladu, dobrou náladu, tak vařím. Třeba tuhle slibovanou zahřívací polévku, na kterou konečně nastal čas. Protože servírovat tohle ve 30°C, tak už se z gauče nezvednete. Nikdy. Možná až v zimě.
Polévka z fazolí borlotti s těstovinami
Množství: 4 porce Čas: 50 minut Náročnost: snadné
• 500 g čerstvých vyloupaných fazolí borlotti (pokud neseženete, nevadí – stačí den předem namočit suché a vařit je o něco déle) • 2 bobkové listy • 1 červená cibule, nadrobno • 2 stroužky česneku, nadrobno • 3 mrkve, malé kostičky • 1 petržel, malé kostičky • plechovka loupaných rajčat • 2 lžíce hustého rajčatového protlaku • polovina brokolice, nakrájená na zhruba 1-2 cm velké kousky • 2 snítky rozmarýnu, najemno nasekané • hrst drobných těstovin • olivový olej • sůl, pepř
1.Ve větším hrnci zalijte fazole 1,5 litrem vody, přihoďte bobkové listy a vařte zhruba 30 minut doměkka (u sušených prodlužte dobu varu podle potřeby).
2.Vedle na pánvi rozehřejte olivový olej, nechte zesklovatět cibuli, přidejte nadrobno nakrájený česnek, mrkev a rozmarýn. Za občasného míchání nechte změknout, bude to trvat nějakých 15 minut. Poté vlijte do pánve celý obsah plechovky s rajčaty a rajčatový protlak. Nechte provařit
3.Když jsou fazole měkké, vyjměte bobkové listy a do hrnce přidejte obsah pánve a těstoviny. Zhruba v polovině vaření těstovin přidejte brokolici (tak, aby se nevařila déle než 4 minuty). Dochuťte solí a pepřem.
Fazole
Existují stovky druhů. Je jedno, zda zvolíte fazole z plechovky (pozor na obsah soli v nálevu) nebo je budete vařit sami doma. Pak je také jedno, jakou odrůdu fazolí použijete. Samozřejmě pouze v případě, že se budeme bavit o jejich účincích na náš organismus. Fazole, stejně jako luštěniny obecně, mají vysoký obsah bílkovin – měli by je tedy hojně využívat vegetariáni a lidé, kteří z jakýchkoliv důvodů příliš neholdují masu. Nelze opomenout obsah vitamínů skupiny B, minerály jako jsou: hořčík, vápník, železo a draslík, vysoký obsah vlákniny. Nepříjemnou věcí, pro kterou se mnozí luštěninám vyhýbají, je nadýmání. To lze zmírnit přidáním různých bylinek a koření. Proti nadýmání však nejlépe působí častější zařazování luštěnin do jídelníčku. Tělo si prostě zvykne a nemá s trávením takový problém
Pokud však mluvíme o využití fazolí v kuchyni, je důležité zvolit vždy takový druh, jaký si recept žádá. Některé druhy se totiž rozvaří snadněji než jiné, jsou proto vhodnější spíše na různá pyré, pomazánky atd., zatímco do salátů a polévek využijeme ty druhy, které i po delším vaření zůstávají pevné.
Červená ledvina – u nás pravděpodobně nejvyužívanější (často v plechovkách), polévky, saláty
Borlotti – italská kuchyně, polévky, saláty
Adzuki – asijská kuchyně, dají se použít na klíčení, jsou lépe stravitelné
Černé – drobné černé fazolky, po uvaření pevné, často využívané na bezlepkové sladké pečení (recepty budou!)
Máslové – pomazánky, saláty, krémové polévky, často je najdete v plechovkách
Mungo – klíčení, asijská kuchyně
….a mnoho a mnoho dalších, v budoucnu se na ně podíváme trochu blíže