Mně to prostě nedá. Tenhle rok pro naší rodinu nebyl z těch, kterými prolétnete jak na dobře namazaných běžkách. Takový, který po většinu času přináší hromadu štěstí, radosti a úsměvů. Byl náročný a mnohokrát jsem pronesla přání, aby už byl konečně za námi. Nic samozřejmě není černobílé a všechny ty hrůzy naštěstí vyrovnávaly drobné krásy, ale i obrovské radosti, které nám do života vnesl Vendelín.
Letos strávila velká část mé nejbližší rodiny po nemocnicích. Včetně tehdy tříměsíčního syna. Nevyhnul se nám ani strašák největší a pevně doufám, že kohokoliv z nás i vás tahle šílená nemoc obejde velkým obloukem (a hlavně, že si jí naše babi už navždy vybrala).
Auto odešlo na definitivní odpočinek. Nevyšlo nám bydlení. Moje zuby po několikaleté péči někoho, kdo by neměl být zubařem, poskytly trenažér pro zubní vrtačku. A spousta dalších maličkostí, které postupně zasazovaly další a další rány. Ty ve finále narostly v jeden velký černý mrak, u kterého mi došlo, že takhle to prostě nejde. Není možné se nechat semlít něčím, co se nám prostě děje. Něčím, co nemůžeme ovlivnit ani kdybychom se rozkrájeli.



Ve finále se tenhle rok stal velmi intenzivním kurzem rozvoje a hlavně posílení osobnosti. Kam se hrabou všechny takové knihy. Takže i když to od začátku článku vypadá jako velká stížnost, není tomu tak. Teď totiž vím, jak je důležité si opravdu vážit toho, co máme. A tím co máme, je hlavně zdraví. Taky jsem přišla na to, že nepotřebuji mít kolem sebe tuny věcí (pokud nejde o kuchařky, žejo – o těch zase někdy příště), ale ty, které mám, musí stát za to. Poznala jsem svojí cenu a umím říkat ne.
Proto letošní silvestr beru jako oslavu toho všeho. Oslavu toho, že jsme přežili první půlrok a v druhém si začali užívat života. Oslavu radosti, kterou do našich dní dokáží vnést každodenní maličkosti. Oslavu budoucnosti, která prostě nějaká bude a my se s ní poperem (a nebo taky ne).
Jaký jste měli rok vy? Byl něčím významný? Byl jedním z těch velkých a výjimečných? Nebo jste jím prosvištěli jako rychlovlakem? A máte nějaké zajímavé vyhlídky?
Říkala jsem si, že už si dám letos receptový oddych, ale když má být oslava, tak pořádná a se vším všudy. Poslední dny roku trávím s Vendelínem u rodičů v Lázních a už několik dní plánuji, čím vším jim nacpu břicha. Žádná na kila prodávaná supermarketová pomazánka nám nesmí přes práh. A tak tvořím a testuji, vymýšlím a zase zapomínám recepty, které budou těmi, se kterými se vrhneme vstříc novým dnům. Společně s osvědčenými klasikami (např. vepřovými carnitas od Kublanka.cz a novoroční polévkou z pečeného česneku od Dity P.) je to například tato pomazánka s uzeným lososem na makových houstičkách. Houstičky dělám domácí, pokud však máte s přípravou slavnostního pohoštění moc práce, klidně je nahraďte nějakým oblíbeným pečivem.
Pomazánka s uzeným lososem & makové houstičky
8 porcí, 45 minut + kynutí
makové houstičky • 20 g čerstvého droždí • špetka cukru • 390 g špaldové mouky • 100 g celozrnné špaldové mouky • 250 ml mléka • 30 g změklého másla • 1 lžíce máku + na posypání • 1 lžička soli • vejce na potření
pomazánka • 120 g lučiny • 2 lžíce kysané smetany • 2 lžíce majonézy • sůl & pepř • 100 g filet uzeného lososa • 1/2 menšího fenyklu • 2 jarní cibulky • 2 lžíce kaparů • citronová šťáva dle chuti
Houstičky
1.Nejdříve si připravte pečivo – kvásek vytvoříte tak, že droždí nadrobíte společně s troškou cukru do misky a třením vařečkou vytvoříte skoro tekutou kaši. Trvá to zhruba 5-10 minut. K této kaši přidáte cca lžičku mouky a zalijete ji třetinou vlažného mléka. Odložte stranou a nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
2. Do mísy robotu prosijte obě mouky se solí, přidejte kvásek, zbytek mléka, změklé máslo. Nasaďte hnětací hák a robot nechte pracovat cca 10 minut, dokud těsto není pružné a hladké. Na konci přidejte mák.
3. Mějte na paměti, že každá mouka saje jinak (celozrnná vždy více), je tedy možné, že se množství použitého mléka bude trochu lišit – houstičky však vyjdou pěkně, ať již těsto bude tužší či měkčí. Vůbec si s tím nedělejte hlavu, je silvestr!
4. Hotové těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte někde na teplém místě hodinu (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem) kynout. Poté tvořte houstičky – můžete vytvořit jednoduché bochánky, uzlíky, copánky – je to úplně na vás. Ať již menší nebo větší. Důležité je jen péct najednou stejně velké tvary.
5. Hotové tvary potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím si troubu předehřejte na 220°C. Nakynuté houstičky potřete ještě jednou vajíčkem a pokud chcete, posypte je mákem, sezamem, solí… Pečte podle velikosti 10-16 minut do zlatova.
Pomazánka
1.V misce smíchejte lučinu, kysanou smetanu, majonézu, pepř a sůl. Vmíchejte na jemno nakrájenou zeleninu, rozdrobený filet lososa, kapary a citronovou šťávu dle chuti. Dejte vychladit.
Pingback: Sváteční sangria s bylinkami a kořením | Tvoříme domov