Pralinky z javorového marcipánu

Pralinky z javorového marcipánu

A přitom taková blbost, že? Osobní ozdoby. Rodinný poklad, na kterém mi vážně záleží. Tradice a zvyky, bez kterých by Vánoce nebyly těmi opravdovými. Každý je máme a každý na nich lpíme. Ať je to rozkrojené jablko, pouštění lodiček nebo zrovna sbírání ozdob, které vytváří nějaký příběh. Nechám vás trošku nahlédnout do toho našeho.

dsc_0091-4-01

Když jsem se odstěhovala od rodičů, dlouho mi chyběly Vánoce, které jsme každoročně prožívali. Žádný stres ani honba za těmi nej dárky, nejčistší domácností nebo dokonalou štědrovečerní tabulí. Vždy to byly svátky plné radosti a smíchu, dárky, kterých nemuselo být moc, se u nás rozbalovaly několik hodin. S Honzou si své tradice pomalu budujeme a naše Vánoce dostávají nový rozměr. Tím spíš, když už je tvoříme pro někoho, kdo je nám vším.

Každoročně nám do sbírky přibývá jedna či dvě ozdoby, které jsou něčím speciální, jiné než ty ostatní. Některé z nich dostanou cedulku s datem, ty nejdůležitější třeba i otisk malé nožky. Jsou uloženy samostatně v krabici, kterou bedlivě střežím. Doufám, že jednou, až pomine puberta, budou stejně důležité i pro Vendelína.

dsc_0068-2-01

Recept, který jsem zvolila pro dnešek, je ohromně jednoduchý, zároveň s ním však můžete druhé ohromit. Není přeslazený, ale nervy obalit dokáže. I tyto pralinky můžete vyrobit na poslední chvíli a využít je jako skvělý jedlý dárek pro přátele nebo jako milou pozornost.

Pralinky z javorového marcipánu

30 ks, 30 minut + chlazení

250 g mandlí nebo mletých mandlí  3 lžíce javorového sirupu  1 lžička amaretta  150 g hořké čokolády (např. mix 70% a 85%) • ozdobení: oříšky, mandle, kokos, fialkový cukr…

1.Pokud nemáte loupané mandle, spařte je v horké vodě a oloupejte (vodu přiveďte k varu, vsypte mandle, nechte minutku vařit, sceďte a propláchněte studenou vodou, oloupejte). Takto oloupané mandle nechte cca 10 minut vysušit v troubě předehřáté na 160°C (dobu sušení kontrolujte, aby se vám mandle nespálily).
2. Vsypte do robotu a mixujte, dokud mandle nejsou najemno rozsekané (nemixujte však příliš dlouho, abyste nevyrobili mandlové máslo 🙂 ). Poté přidejte javorový sirup a likér a několika pulzy vše pořádně promíchejte dohromady. Hmota by se v robotu měla začít lepit dohromady.
3. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte vychladit, klidně přes noc.
4. Z těsta tvořte malé kuličky. Čokoládu si rozpusťte v misce ve vodní lázni, ale dejte pozor, aby se voda pod miskou nevařila.
5. Každou kuličku obalte v čokoládě a odložte na arch pečícího papíru. Navrch každé pralinky dejte cokoliv na co máte chuť a nechte pomalu zatuhnout.
6. Rozhodně nedávejte chladit, čokoláda by na sobě měla nevzhledné tečky a mapy. Stejně tak hotové pralinky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, do lednice nepatří ze stejného důvodu, který jsem zmiňovala výše.

dsc_0066-5-01

This Post Has One Comment

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu