Čas v kuchyni · Snídaně

Prášková granola

Nevím, jak vám, ale mně leden připadá jako takové pondělí celého roku. Proto jsem se vždy uchýlila k malému zimnímu spánku. V práci jsem si brala dovolenou. Když už jsem na dovolené byla, snažila jsem se vyhýbat všemu nepříjemnému. A když jsem skončila na „dovolené“ celoroční, vypínám úplně. Všechno. Sociální sítě, spotřebiče, povinnostmi tak nějak nenápadně proplouvám a zase rychle lezu do té své malé bubliny. Letos ještě o něco víc než obvykle, protože si tělo řeklo, že to moje běhání od jednoho k druhému prostě stačí. A tak, už zhruba tři měsíce hrajeme s Vincem ping pong a přehazujeme si nemoci. On zatím s přehledem vyhrává (díkybohu!) a já se dusím. Doslova. Můj arzenál tak tvoří antibiotika, dávno zapomenuté léky a teploměr. Nemoci, jež se mi díky změně stravování mnoho let vyhýbaly, si u mě v těle dělají pořádný mejdan.

prášková granola

Letošní leden tak nejsou jen otravné faktury, pojistky, odečty, součty a doplatky, ale i fyzická kondice hodná gaučového psíka. A mě tohle prostě nebaví. Nesnáším gaučový psíky! Boj neboj, s tímhle si asi tělo už bude muset poradit samo, ode mě dostává všechno, co je třeba. Poctivý snídaně, neodfláknutý obědy a tolik vitamínů, že mě u pokladny v obchodě nenávidí ještě o něco víc, protože dvakrát týdně cvičí kódy ovoce a zeleniny ve velkém.

Ale zpět k tomu, proč jsem se vlastně takhle rozepsala. Plnohodnotná, zdravá a především zároveň ohromně dobrá a praktická snídaně, na kterou mi přišlo pár dotazů – prášková granola. Tolik k dopingu pro tělo. Recept, který mě inspiroval v jedné z mnoha kuchařek Jamieho Olivera. Mírně jsem si jej upravila, ale s radostí ho předám dál, protože je doslova revoluční. Takový instantní zázrak. Granola, kaše, základ smoothie, lívance, posypka, to všechno v jednom. Vážně. Ten člověk je génius.

prášková granola

Prášková granola

cca 20 porcí (dle využití), 25 minut

500 g směsi vloček • 150 g směsi ořechů (vlašské, mandle, pekanové…) • 70 g směsi semínek (chia, dýňová, slunečnicová..) • 100 g směsi sušeného ovoce (rozinky, moruše, brusinky, datle…) • 2 lžíce raw kakaa  2 lžíce kokosových plátků

1.Troubu předehřejte na 180°C. Na velký plech vsypte vločky, ořechy, semínka i kokos. Promíchejte a za občasného obracení pečte zhruba 15 minut, dokud se krásně nerozvoní.
2. Praženou směs nechte vychladit a společně s ovocem a kakaem ji po částech rozmixujte na hrubý prášek.
3. Uchovejte ve velké vzduchotěsné nádobě, kde vydrží až 3 týdny. Na jednu porci počítejte zhruba s půl hrnkem granoly.

Tip: my jí máme nejraději jen tak s jogurtem a čerstvým ovocem nebo ve formě kaše, Jamie však jde ještě dál a vyrábí z ní například lívance (2 vrchovaté lžíce granoly, 1 vrchovatá lžíce celozrnné samokypřící mouky, 1 rozmačkaný banán a 1 vejce – vše prošlehat a ze směsi usmažit lívance).

prášková granola

Mám k tomu co říct