Pro začátek musím zmínit, že už dávno nejsme ti, kteří si každý večer pravidelně otvírají lahvinku. Dlouhou dobu jsem dokonce bez alkoholu fungovala úplně (a tím nemyslím jen osm a půl těhotenského měsíce 😀 ) a nijak mi nechyběl. Jenže teď, když povinnosti převažují nad radostmi, mám bublinky i víno spojené s oslavami. Oslavami úspěchů, přátelství, ale především oslavami života, které nepotřebují žádný speciální důvod. Stačí k nim prostě jen být a radovat se ze všedních maličkostí. Takové chvíle mám nejraději a nejvíc si jich vážím, protože ve své podstatě vůbec obyčejné nejsou.
Proto, když jsem vybalila italské prosecco Bepin de Eto v nádherné láhvi od firmy Alkohol.cz, měla jsem jasno, že drink, který vytvořím, nebude všední ani trochu. Nemusela jsem dlouho přemýšlet, protože reliéf mi připomínal ananas. A páni! Tenhle drink je zrádný! Léto ve skleničce a oslava života jako fík.
I druhá polovina léta je ve znamení permanentního grilování, a tak mi bylo jasné, co se s tímhle krásným ovocem bude dít. Gril, bylinky, kokosový cukr a brčko. Běžně se ananas griluje ihned po nakrájení, ale já jsem jen v cukru obalila a nechala několik hodin stát, aby se zbavil přebytečné vlhkosti. Když zvláčněl a natáhl do sebe tu úžasnou sladkou chuť šťávy z kokosových květů, byla ta pravá chvíle, aby putoval na rozpálený gril.
Prosecco s grilovaným ananasem
4 porce, 15 minut + odležení ananasu
• polovina středního ananasu • 4 lžíce kokosového cukru • limetka • vrchovatá lžíce mátových lístků • láhev dobrého extra suchého prosecca • led
1.Nejprve naložte ananas – rozkrájejte jej na plátky, v uzavíratelné misce prosypte dvěma lžícemi kokosového cukru a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.
2. Rozehřejte gril, z plátků ananasu oklepte přebytečnou tekutinu (schovejte ji na pak) a z obou stran je ogrilujte tak, aby byly měkké a vytvořila se na nich slušivá mřížka.
3. Ananas nechte vychladnout a jeden pěkný plátek odložte stranou. Mezitím vytvořte mátový cukr – zbylé dvě lžíce kokosového cukru dejte do mixéru společně s kůrou z poloviny limetky a mátovými lístky. Rozmixujte a odložte stranou.
4. Vychladlý ananas (kromě jednoho plátku) rozmixujte společně s tekutinou, která vám zbyla po naložení na hladké pyré.
5. Do skleniček rozdělte na dno ananasové pyré, přidejte pár kostek ledu, zasypte lžičkou ovoněného cukru a dolijte proseccem.
6. Vytvořte 4 malé špízky z odloženého plátku ananasu, který jste si rozkrájeli na čtyři díly, skrojků z poloviny limetky a zelených listů ananasu. Ozdobte skleničky, přidejte brčko a podávejte.
Pingback: Fenyklový salát s grilovaným ananasem | Tvoříme domov
Pingback: Ovocný salát s ostrým grilovaným ananasem • Tvoříme domov