Právě si prohlížíte Prosecco s grilovaným ananasem

Prosecco s grilovaným ananasem

Pro začátek musím zmínit, že už dávno nejsme ti, kteří si každý večer pravidelně otvírají lahvinku. Dlouhou dobu jsem dokonce bez alkoholu fungovala úplně (a tím nemyslím jen osm a půl těhotenského měsíce 😀 ) a nijak mi nechyběl. Jenže teď, když povinnosti převažují nad radostmi, mám bublinky i víno spojené s oslavami. Oslavami úspěchů, přátelství, ale především oslavami života, které nepotřebují žádný speciální důvod. Stačí k nim prostě jen být a radovat se ze všedních maličkostí. Takové chvíle mám nejraději a nejvíc si jich vážím, protože ve své podstatě vůbec obyčejné nejsou.

prosecco

Proto, když jsem vybalila italské prosecco Bepin de Eto v nádherné láhvi od firmy Alkohol.cz, měla jsem jasno, že drink, který vytvořím, nebude všední ani trochu. Nemusela jsem dlouho přemýšlet, protože reliéf mi připomínal ananas. A páni! Tenhle drink je zrádný! Léto ve skleničce a oslava života jako fík.

prosecco

I druhá polovina léta je ve znamení permanentního grilování, a tak mi bylo jasné, co se s tímhle krásným ovocem bude dít. Gril, bylinky, kokosový cukr a brčko. Běžně se ananas griluje ihned po nakrájení, ale já jsem jen v cukru obalila a nechala několik hodin stát, aby se zbavil přebytečné vlhkosti. Když zvláčněl a natáhl do sebe tu úžasnou sladkou chuť šťávy z kokosových květů, byla ta pravá chvíle, aby putoval na rozpálený gril.

prosecco

Prosecco s grilovaným ananasem

4 porce, 15 minut + odležení ananasu

polovina středního ananasu  4 lžíce kokosového cukru  limetka vrchovatá lžíce mátových lístků  láhev dobrého extra suchého prosecca  led

1.Nejprve naložte ananas – rozkrájejte jej na plátky, v uzavíratelné misce prosypte dvěma lžícemi kokosového cukru a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice.
2. Rozehřejte gril, z plátků ananasu oklepte přebytečnou tekutinu (schovejte ji na pak) a z obou stran je ogrilujte tak, aby byly měkké a vytvořila se na nich slušivá mřížka.
3. Ananas nechte vychladnout a jeden pěkný plátek odložte stranou. Mezitím vytvořte mátový cukr – zbylé dvě lžíce kokosového cukru dejte do mixéru společně s kůrou z poloviny limetky a mátovými lístky. Rozmixujte a odložte stranou.
4. Vychladlý ananas (kromě jednoho plátku) rozmixujte společně s tekutinou, která vám zbyla po naložení na hladké pyré.
5. Do skleniček rozdělte na dno ananasové pyré, přidejte pár kostek ledu, zasypte lžičkou ovoněného cukru a dolijte proseccem.
6. Vytvořte 4 malé špízky z odloženého plátku ananasu, který jste si rozkrájeli na čtyři díly, skrojků z poloviny limetky a zelených listů ananasu. Ozdobte skleničky, přidejte brčko a podávejte.

prosecco

prosecco

prosecco

 

 

Tento příspěvek má 2 komentářů

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..