Právě si prohlížíte Pumpkin Pie Smoothie
DO SKLENIČKY

Pumpkin Pie Smoothie

Kdo by z dýní nebláznil? Je snad nějaká víc podzimní plodina, než všechny tyhle roztomile baňaté věci plné bradavic nebo obři, které nelze uzvednout? To těžko. Kdo nezkusí Pumpkin Spice Latte, jako by nebyl – paradoxně zrovna tohle s dýněmi nemá společného ani prd, kromě samotného koření, využívaného na tradiční dýňový koláč. Ale všechny ty polévky, pečená zelenina, koláče, bábovky atakdále, ty už ano.

pixlr

O víkendu jsme vyrazili na léta odsouvaný výlet na dýňovou farmu v Bykoši. Bykoš? Tam někdo trefí? Co to bude za akci v takové malé obci? A má to tedy vůbec význam? Když jsem ale v sobotu ráno u čaje otevřela listopadový Gurmet a přímo před očima se mi objevila připomínka restu z let minulých, neváhali jsme, navlíkli Vendelína, sbalili jídlo, sedli do auta. Páni. Je to s námi čím dál tím lepší. My totiž výletíme! Konečně využíváme auto jinak, než na prostou přepravu z místa A do místa B a je to skvělý. No a po cestě začalo pršet. Sjezd z dálnice byl uzavřený. Doprava houstla. Skončili jsme v IKEA 😀

Nicméně po té dvouhodinové Praze bylo opravdu třeba zrelaxovat ducha, uklidnit nervy a navíc – počasí se slitovalo, slunce vylezlo, auto bez škrábanců vyjelo z města, šli jsme do toho! Cesta tam byla mírně krkolomná, tep chvílemi napínal kůži na maximum, Vendelín o sobě dával vědět, ale dojeli jsme. A nakonec nám to udělalo obrovskou radost. Skvělá atmosféra, mnoho lidí a neuvěřitelné množství dýní všech barev, velikostí a využití, kam jen oko dohlédlo. K dispozici bylo občerstvení, spoustu aktivit pro děti od malování na obličej až po cestu kukuřičným bludištěm.

pixlr_20161020181506101

Všechny odrůdy byly roztříděné do velkých dřevěných přepravek, hned bylo jasné, které se jíst dají, a které jsou určeny pouze pro dekoraci. Ty jedlé měly navíc spoustu tipů k jejich využití v kuchyni. Jak už jsem psala minule, „trochu“ mi ujela ruka, a to tak, že nám doma trůní přesně 23 dýní o celkové váze asi 50 kilo. Všechny jedlé. Hokkaido oranžové i zelené, žaludové dýně, špagetové, máslové, francouzské (tu jsem viděla poprvé), Sweet Dumpling a muškátové. Slibuji, že se téměř se všemi setkáte v receptech, které budou během podzimu a následující zimy přibývat.

20160925_111519-01

U receptu na dýňové pyré jsem slibovala, že v příštím článku přinesu tip na to, jak je možné jej využít. Smoothie. Hit posledních let, vitamínová bomba a zdravá svačina nebo snídaně. Někdo se jím živí denně, pro mě je to spíš ozvláštnění jídelníčku, protože mít každý den snídani o stejné konzistenci…to by prostě byla nuda. Zde navíc využijete i koření na dýňový koláč, které jste si možná vyrobili podle jednoho z minulých rychloreceptů.

Pumpkin Pie Smoothie

2 porce, 5 minut

2 lžíce goji  2 lžíce kešu  1/2 hrnku pomerančové šťávy  1 banán • 1 hrnek dýňového pyré  1/2 lžičky koření pumpkin spice

1.Den předem namočte goji do 1 hrnku vody. Nálev uchovejte.
2. Den předem namočte také kešu.
3. Sceďte goji, vodu z namáčení uchovejte. Sceďte kešu.
4. Goji, kešu a pomerančovou šťávu společně rozmixujte. Přidejte banán, dýňové pyré, koření a nejprve 1/4 hrnku macerátu z goji. Dle hustoty přilévejte více až do množství 1/2 hrnku. Rozmixujte úplně dohladka.

Dýně / tykev

Jak už barva napovídá, je dýně zdrojem vysokého obsahu provitaminu A (karotenu). Obsah látek se podle různých druhů liší, obecně lze však říci, že při konzumaci těchto podzimních plodů dostanete do těla spoustu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou, hořčík, vápník, draslík, zinek, železo… Obrovské množství zinku v sobě skrývají dýňová semínka, ale o těch zase jindy. 

Dýně pozitivně působí na celou trávicí soustavu, kvalitu kůže, vlasů a nehtů, posilují obranyschopnost organismu a zlepšují hojení.

Jejich obrovskou výhodou je, že při správném skladování vydrží prakticky celou zimu, a proto si můžeme čerstvé vitamíny dodávat postupně. Opět je to jedna z plodin, která se u nás pěstuje ve velkém, byla by tak škoda těchto darů nevyužít.

20161015_133848_resized

Tento příspěvek má 2 komentářů

    1. kam

      My také nevyznáváme žádný z konkrétních směrů, ale pokud můžu, vždy ráda využiji možnost odlehčení jídelníčku.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..