První díl ze seriálu krátkých příspěvků bez řečí o životě okolo. Recepty na základní suroviny, které vám v kuchyni ušetří čas, peníze a třeba také zdraví. Je sice pravda, že jednodušší je skočit do obchodu, vzít sáček/plechovku/krabici a doma z nich odsypávat, ale málokdy víte, z čeho přesně je ta či ona surovina složená. Nerozluštíte, jakou mají jednotlivé složky kvalitu, jak dlouho někde ležely nebo jestli jsou opravdu těmi, které jsou na obalu popisovány.
Pumpkin (pie) spice – směs koření, které využijete na pečení, vaření, do kávy… Neobejde se bez něj tradiční dýňový koláč, typicky podzimní Pumpkin spice latte (které si můžete vyrobit bez hromady cukru, který je součástí ochucujícího sirupu) a výborné je i ve snídaňové křupavé granole s ořechy. U nás se poměrně špatně shání, a pokud nejste z velkého města nebo nemáte na dosah třeba Marks&Spencer, tak se do spousty receptů raději nepustíte, protože nebudete mít základní složku ze seznamu surovin. Není ovšem nic jednoduššího, než vytvořit vlastní voňavou směs, ať již pro vlastní potřeby nebo jako originální jedlý dárek – níže uvedené množství totiž vystačí na dvě až tři dózičky. Vždy je zastoupeno 5 druhů koření – skořice, hřebíček, nové koření, zázvor a muškátový oříšek, vše mleté. Míchá se v různých poměrech, hlavní část však tvoří skořice. Níže uvádím ten „svůj“ recept, poměry surovin si samozřejmě můžete upravit podle svého.
Je prakticky jedno, kde jednotlivé koření nakoupíte, ale selský rozum říká, že sáčky za tři kačky ze spodních regálů supermarketu asi nevytvoří takovou vůni, jako čerstvě zpracované koření, které se někde neválí měsíce. Často nakupuji v Plzni u náměstí v nádherném a voňavém obchodě – Koření u Antonína – pokud nejste ze západu Čech, není problém objednat v jejich eshopu. Dbají na kvalitu a je znát vysoký podíl ruční práce. Jen tedy obdivuji každého, kdo zde vydrží pracovat více, než pár hodin, protože vůně, které se linou z poliček, jsou doslova omamné (až oblbující).
Pumpkin spice
Množství: 10 lžic Čas: do 5 minut Náročnost: supersnadné
• 6 lžic skořice • 4 lžičky muškátového oříšku • 4 lžičky sušeného zázvoru • 3 lžičky nového koření • 3 lžičky hřebíčku
1.Koření jednoduše smíchejte dohromady a dejte do vzduchotěsné nádoby nebo kořenky. Pokud neseženete mleté ingredience (například u hřebíčku je to poměrně složité), použijte mlýnek na koření, který bývá součástí kuchyňských robotů nebo se obrňte trpělivostí a zapojte hmoždíř (nebo celou rodinu a paličku hmoždíře jmenujte putovní 🙂 ).
Pingback: Dýňová farma / Pumpkin Pie Smoothie – Tvoříme domov
Pingback: Celozrnný dýňový chlebíček • Tvoříme domov