Quiche s hruškou a blue cheese

Quiche s hruškou a blue cheese

Tenhle koláč mi na Food Blog Marketu mizel pod rukama snad nejrychleji. Když jsme ho (několikrát) testovali, z talíře se po něm vždy doslova zaprášilo. Ladili jsme mouchy, tu něco ubrali, tu zase přidali, budu tedy doufat, že jsem se trefila do chuti alespoň těm 16 z vás, kteří měli možnost jej ochutnat také 🙂

Pokud jste si na něj brousili zuby a někdo vám jej ve frontě vyfoukl pod nosem, už nemusíte zoufat a prostě se pusťte do pečení. Je opravdu jednoduchý a rychlý. Trouba, váleček, několik surovin a pár strávníků, ideálně o letním večeru na terase. Nic víc nepotřebujete. Těsto je stejné jako to, které již znáte, tedy toho na koláčky s karamelizovanou cibulí. Nepotřebuje žádné obměny, protože funguje skvěle. Díky použití celozrnné mouky je ještě o něco křehčí.

Quiche s hruškou a blue cheese

8 porcí, 1 hodina + odležení těsta

těsto • 130 g hladké špaldové mouky  45 g celozrnné špaldové mouky  100 g studeného másla  1 malé vejce  špetka soli  1 – 3 lžíce ledové vody
náplň • 250 ml smetany ke šlehání  100 g créme fraiche  4 vejce  sůl & pepř  130 g gorgonzoly (nebo oblíbeného sýra s modrou plísní)  50 g parmazánu • 2 zralé hrušky • hrst pekanových ořechů

1.Neprve si připravte těsto – v míse robotu prožeňte společně obě mouky, sůl a máslo. Poté přidejte vejce a opět několika pulzy promixujte. Přidejte nejprve 1 lžíci vody a zapněte robot. První lžíce by měla stačit – těsto se zformuje do koule. Pokud je stále příliš suché, přidávejte téměř po kapkách další vodu. Důležité je však pracovat rychle, aby se máslo příliš nezahřálo.
2. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu chladit. Když jej však v lednici necháte přes noc, nic se nestane.

3. Troubu předehřejte na 190°C a mezitím si připravte náplň – v misce smíchejte obě smetany, vejce, ochuťte solí a pepřem.
4. Těsto vyválejte na placku o síle cca 5 mm a tak velkou, aby vám vyplnila dno a boky koláčové formy o průměru 27 cm. Přesahující těsto odřízněte a případně upravte nerovnosti.
5. Korpus se nepředpéká, rovnou tedy vlijte připravenou náplň, poté nasypte 2/3 strouhaného parmazánu, kostičky z jedné oloupané hrušky a 2/3 nakrájené gorgonzoly. Dejte péct a po zhruba 15 – 20 minutách, kdy je náplň na povrchu již trochu pevná, vyndejte z trouby a poklaďte měsíčky druhé oloupané hrušky, zbylými sýry a pekanovými ořechy.
6. Vraťte do trouby a pečte, dokud náplň není zlatavá a pevná, trvá to cca 30 minut.
7. Před krájením nechte alespoň trochu vychladnout. Chutná i studený.

quiche blue cheese

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..