Právě si prohlížíte Quinoové kuličky do kapsy

Quinoové kuličky do kapsy

Masopust

Včera jsme vyrazili na obecní masopust. Pro nás už tradiční záležitost, na kterou se moc těšíme, pro Vendelína novinka, ze které byl neskutečně nadšený. Když jsme jej nechali vyběhnout z kočárku, začaly se dít neuvěřitelné věci. Ke své vrtulce, která ho bez přestávky pohání, zapnul nějaké turbo. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit rychlost, se kterou se motal pod nohy všem krokodýlům a Sponge Bobům (?) a vrahům atakdále. V největším davu plném opravdu strašidelných masek byl ve svém živlu, pravidelně se nechával hladit Chewbaccou a neustále prohlašoval své nové „týjo“ s úsměvem na rtech.

Ani jednou nezaplakal. Nevystrašili jej lidé bez obličeje, lidé s obličejem, který byl krvavý, nic. Prostě nic. Nechápu to. Některých bych se večer bála i já. Dostat jej pryč byl téměř nadlidský výkon. Kamarády, které jsme na masopust vytáhli, byli díky obrovské pohostinnosti našich sousedů u vytržení. To mě moc baví. Pospolitost a zájem. Věci, které ve velkých městech nezažijete. Tohle vás donutí vypustit veškeré návyky, které máte. Tady dostanete panáka, vedle guláš, jinde se podělíte o půllitr piva. Je pravda, že některým tohle dobře nedělá 🙂 Mě ale trápí jediné – od včerejška mám nepřekonatelnou chuť na masopustní koblihy.

Naštěstí máme doma náhradu, a tak momentálně ujíždíme na lehoučkých kuličkách z pufované quinoy (klidně použijte rýži/pohanku/jáhly/amarant/co vás napadne a máte rádi). Jsou slazené pouze medem a sladovým sirupem. Při výrobě si trochu ulepíte ruce, ale vážně to stojí za to. Mně se povedlo vrátit se do dětství, kdy jsem jedla na kila burizony (a jíst takové burizony na kila, to už je vážně výkon).

Quinoové kuličky s chia semínky

20 ks, 15 minut

po 1 hrnku pufované quinoy a pohanky  1/3 hrnku sušených brusinek  1/4 hrnku chia semínek • 1/3 hrnku mix medu a sladového sirupu (tip níže) • 1/2 hrnku ořechového másla • 1/2 lžíce vanilkového extraktu • 1/2 lžičky skořice

1.V míse smíchejte pufované obiloviny, brusinky a chia semínka.
2. V rendlíku prohřejte a smíchejte ostatní suroviny, aby se dobře propojily.
3. Medovou směs přelijte přes suché suroviny a promíchejte. Dostanete velmi lepivou hmotu. Na menší talířek si proto nalijte nějaký chuťově ladící olej (ořechový, sezamový..) a mezi jednotlivými kousky vždy promněte trochu mezi dlaněmi, aby se kuličky tvořily jednodušeji a hmota se vám nelepila na ruce. Je úplně jedno, jakou velikost zvolíte (pravděpodobně vás to začne brzy tak štvát, že každý další kousek bude větší, než ten předchozí 😀 ).
4. Hotové kuličky vložte do lednice a po 15 minutách se do nich můžete pustit. Poté uchovávejte v chladu ve vzduchotěsné nádobě.

Tip: Klidně použijte pouze med nebo sladový sirup. Nebo třeba rýžový sirup. Je důležité, aby byl hustější (např. můj oblíbený datlový zde využití příliš nenajde). Obiloviny libovolně proměňujte – v obchodě najdete pufovanou rýži (burizony určitě znáte, že?), jáhly, amarant… Ořechové máslo volte taktéž podle chuti, vždy ale využijte takové, které neteče. Ideální je kešu nebo burákové máslo. Mandlové využijte ideálně to domácí, u kterého můžete sami ovlivnit hustotu.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..