Právě si prohlížíte Rozmarýnový sirup se zázvorem

Rozmarýnový sirup se zázvorem

Tak už na nás došlo. Dnes jsem s těžkým srdcem nechala odvézt dětskou postýlku na půdu. V ložnici nám tak voní dřevem nová, pro velké kluky. Tohle jsou ty okamžiky, kdy si říkáme, jak ten čas vlastně strašně rychle letí. Musím ale říct, že bylo období, kdy jsme neměli zrovna moc času nad tím přemýšlet, protože Vinca objevoval. Objevoval denní hodiny, které mu byly dávno zapovězeny. My místo večerní pohádky, pusy a zamávání na dobrou noc marně zkoušeli udržet to naše mrně v postýlce, ze které se naučilo velmi rychle vylézat ven. Nebylo výjimkou, že jsme ještě v půl desáté jezdili po Lednici a snažili se ho ukodrcat (zbytečně 😀 ). Naštěstí už si to pomalu sedá. Dost jsme se totiž báli, že se naše extrémní únava ještě mnohonásobně zvětší.

rozmarýn

Po návratu domů už jsem se nemohla dočkat své kuchyně, vaření, experimentování a užívání si všech pokladů, které teď kolem sebe máme. Vrhla jsem se do záplavy bylinek na balkon a jako první očesala rozmarýn. Už na Moravě mi vznikal sáhodlouhý seznam receptů, co rozhodně musím připravit. Tady je ten první 🙂 Mimochodem, líbí se vám nové logo?

rozmarýnový sirup

Rozmarýnový sirup se zázvorem

4 x 350 ml, 15 minut + louhování

1 1/2 litru vody  10 velkých snítek rozmarýnu • 600 g třtinového cukru • 2 lžičky kyseliny citronové  šťáva ze dvou velkých citronů  1 lžička sušeného zázvoru nebo jako palec velký kus čerstvého

1.Vodu převařte a nechte chvíli chladnout. Mezitím si připravte ostatní suroviny – opláchněte rozmarýn, vymačkejte šťávu z citronů.
2. Do vody, která má zhruba 80°C otrhejte rozmarýnové lístky, přidejte zázvor, cukr a kyselinu citrónovou. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nechte vychladnout.
3. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a přes velmi jemné sítko přelijte do vysterilizovaných a ideálně ještě horkých láhví (víčko potřete alkoholem). Zavřete a uložte do chladu a temna.

4. Skvělý je s perlivou vodou, velkou náloží ledu, snítkou máty a čerstvě vymačkanou grepovou šťávou.

Rozmarýn je dobrým pomocníkem na posílení nervů, v období nachlazení a také prokrvuje končetiny. Toto je jen malý zlomek toho, co tato úžasně voňavá bylinka umí. Jak jej využíváte v kuchyni vy?

sirup

 

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..