Banana bread

Banana bread

Je to už dávno, co jsem chtěla rodiče vyslat na vyhlídkový let. A pochopte, když k padesátinám darujete vnouče, těžko pak hledáte dary, které jsou adrenalinové víc. Možná proto se to konečně povedlo uskutečnit. Polovina plánovaného osazenstva vánočním dárkem (ano, loňský vánoční dárek a ano, letělo se až letos v říjnu) nadšena zrovna nebyla. To byly výmluvy, uspořádání rodinného dědictví a možná nějaká ta slivovice až dvě na kuráž.

20161002_141504-01

Nicméně, nastal 2. říjen a my, po dlouhém domlouvání sedli do auta a vyrazili směr Cheb, kde už na nás čekala obávaná mašina s hrůzou nahánějícím jménem. Otík. No nebojte se. Počasí nebylo zrovna ukázkové – poté, co nám většinu cesty tam pršelo a mlha se válela po zemi, nečekali jsme zrovna ohromující zážitek. Nikdy však nepodceňujte piloty, protože mají vždy pravdu (snad tedy jen potud, kdy vám na konci ranveje řeknou, že dál už leteckou příručku nečetli).

20161002_142830-01

Zkrátím to, příručku pan pilot četl velice pozorně, zážitek to byl ohromný. S přihlédnutím na pár menších strachů – „proč proboha ještě nezavřel tu kabinu“ a „při příštím náklonu se už určitě pozvracím“ – to bylo dokonalé. Stromy vypadaly jako mech, krávy na polích jako maličcí červíci, na loketské vinobraní jsme se tímto vlastně také podívali. A i když to s počasím vypadalo bledě a nevěřila jsem, že uvidíme víc než hromadu mlhy, byla viditelnost skvělá.

pixlr_20161004122334543

Jestli nad tímhle váháte, nebojte se to zkusit. Takový let je totiž nesrovnatelný s tím běžným – jste mnohem níž, vše máte více na dosah. I ošklivá města se stávají atraktivními, příroda je zajímavější a máte pocit, že jste se ocitli na vrcholu všeho. Což je naprostá pravda.

20160930_102213-02

Banana bread – celozrnný banánový chlebíček, vegan

Množství: 1 velký chlebíček    Čas: 10 minut + 50-60 minut pečení Náročnost: snadné

220 g celozrnné mouky 3 přezrálé banány, rozmačkané • 80 g javorového sirupu 80 g rozehřátého kokosového oleje 3/4 hrnku mix semínek, ořechů, čokolády (jak je libo, já dávám čokoládu a vlašské ořechy, sypu dýňovými semínky) • 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z 1 vanilkového lusku 1 lžička koření pumpkin spice nebo skořice 1 lžička pečícího prášku bez fosfátů 1 lžička jedlé sody • 1/2 lžičky soli

1.Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si „mokré“ suroviny – ve velké míse rozmačkejte oloupané banány, přidejte rozehřátý kokosový olej, javorový sirup, vanilku a překvapivě sůl. V menší misce smíchejte prosátou mouku, koření, pečící prášek a sodu.
2.Suché ingredience přidejte k tekuté směsi a jemně promíchejte. Ve finále přidejte směs ořechů, čokoládu nebo cokoliv co chcete, promíchejte.
3.Vlijte do připravené chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem. Pečte zhruba hodinu nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.

Tip: Chlebíček je veganský a pokud použijete nějakou bezlepkovou mouku (pohankovou, čirokovou apod….), můžete jej nabídnout i strávníkům, kteří mají problém s tolerancí lepku. Jen bude třeba upravit její množství – každá mouka saje tekutinu jinak.

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu