Právě si prohlížíte Salát s amarantem a ostrou cizrnou

Salát s amarantem a ostrou cizrnou

Další z mnoha superpotravin, která však vyniká jednou zásadní věcí – má nejvíce bílkovin, ze všech obilovin. Patří mezi starověké cereálie (je znám již zhruba 4 000 let). Je skvělým prostředkem k ozvláštnění jídelníčku – zrníčka o velikosti máku jsou po uvaření příjemně křupavá. Málokdo si s nimi však ví rady. Přináším vám proto jeden velmi jednoduchý recept, ve kterém krásně vynikne a nenápadně si tak najde cestu do vaší kuchyně. Amarant.

Amarant je přirozeně bezlepkový, mohou jej proto využít i celiaci. Jako (pseudo)obilovina je neskutečně variabilní. Vytvoříte z něj jak sladká jídla a dezerty, tak různé saláty, kaše, „rizota“ atd. V obchodech se můžete setkat s amarantovými pukanci, moukou, lupínky a především se semínky, která najdete většinou v biokvalitě.

Vysoký obsah vlákniny, železa, vápníku a hořčíku, prevence kardiovaskulárních onemocnění, boj proti špatnému cholesterolu a podpora v boji proti rakovině. To vše dělá z amarantu parťáka, kterého byste měli do košíku přihodit hned při příštím nákupu. Uvidíte, třeba se stane jednou z vašich nejmilejších přísad.

Salát s amarantem a ostrou cizrnou

4 porce, 40 minut

200 g kadeřávku   1/2 hrnku amarantu •  1 plechovka cizrny   1/4 lžičky kajenského pepře •  1/4 lžičky uzené papriky •  3 lžíce + 1 lžička sezamového oleje •  1/2 lžíce tamari   1 lžíce rýžového octa •  1 lžička datlového sirupu •  1/2 červené cibule   hrst cherry rajčat   2 lžíce sezamových semínek 

1.Kadeřávek propláchněte a dejte do velké mísy. Přidejte 3 lžíce sezamového oleje, tamari, rýžový ocet a datlový sirup. Vše pořádně promačkejte mezi prsty, aby kadeřávek změkl. Odložte stranou.
2. Cizrnu slijte a propláchněte. Smíchejte se lžičkou sezamového oleje, kajenským pepřem, uzenou paprikou a solí. Vsypte na rozpálenou pánev a nasucho pražte, dokud není cizrna křupavá. Přidejte ke kadeřávku.
3. Amarant uvařte podle návodu na obalu. Přidejte do mísy k ostatním surovinám.
4. Na suché pánvi opražte sezam, dokud mírně nezezlátne. Odložte stranou.
5. Cibuli nakrájejte na slabé měsíčky, rajčata přepulte. Přidejte do mísy k ostatním surovinám. Vše pořádně promíchejte.
6. Salát posypte praženým sezamem a podávejte.

 

Tento příspěvek má jeden komentář

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..