Salát s citrusy

Salát s citrusy

Už nějakou dobu se snažíme Vendelína naučit jednoduché slovo – „E“. Pokud možno, ve správný čas. Zatím poměrně marně. Ale když náhodou někomu ujede slovo, klidně složitější, avšak nevhodné, má ho tam. Nevím, zda děti mají nějaký speciální filtr na to, co by si pamatovat měly a co není zas tak důležité (třeba jako slova „ne“, „nesmíš“, „slez dolů“).

Spoustu výrazů si upravuje po svém. Z jogurtu vznikl gogurt, z magora (na kterého nejsem příliš pyšná, ale jak už jsem psala výše, prostě se to stává) je gagor. A opravdu se bojím toho, až půjdeme někdy k doktoru a syn jej nazve svým novým oblíbeným slovem – původně jsem si totiž myslela, že „doktor“ vyslovuje jako „kokon“. Nevyslovuje. Přesně tak. „N“ na konci není.

Nejvíc toho pochytí na místě, kde by měl věci spíše opouštět – na nočníku. Abych na něm Vince udržela a neutekl mi s holým a ne úplně čistým zadkem, musíme si prohlížet časopisy. A tak společně sedíme v koupelně na zemi, klidně půl hodiny, obracíme stránky a pojmenováváme vše, co vidíme. Je to vlastně taková dvojitá vzdělávací rovina. „Doktora“ pochytil právě zde.

Ale teď už k receptu. Dny, kdy u nás řádí chřipková epidemie, je důležité vyplnit podporou imunity. Hrňte do sebe vitamíny ve velkém, dýchejte čistý a čerstvý vzduch a radujte se ze všeho, co vám život nadělí. Se vzduchem a štěstím vám asi pomoci příliš nemohu, ale recept na vitamínovou bombu v podobě citrusového salátu s ořechy máte o pár řádků níž. Tak dobrou chuť a chřipka ať vám vleze na záda!

Salát s citrusy

4 porce, 20 minut

zálivka • 1/4 hrnku pomerančové šťávy  1/3 hrnku olivového oleje • 1/4 hrnku medu  3 lžíce jablečného (malinového) octa  1 lžíce dijonské hořčice  1/4 lžičky soli
salát • 4 hrsti mixu listových salátů • 250 g mix citrusů (tip níže) • 1 kiwi  1/2 hrnku pekanových ořechů  1 1/2 lžíce javorového sirupu  1/4 lžičky soli  1/4 lžičky skořice

1. Nejdříve vyrobte zálivku – prošlehejte společně všechny suroviny a odložte stranou.
2. Jako další vyrobte karamelizované ořechy – pánev rozehřejte na středně silný výkon, vhoďte ořechy, ihned zalijte sirupem, přidejte sůl a skořici. 2 – 3 minuty míchejte, aby se ořechy nepřipálily. Hotové přendejte na talíř vyložený pečícím papírem a nechte vychladnout.
3. Citrusy a kiwi nakrájejte na slabé plátky. Salátové listy promíchejte s několika lžícemi zálivky a poté s veškerým ovocem. Zbytek zálivky uchovávejte v lednici, kde vydrží minimálně 3 dny (budete jej mít při ruce na jiné saláty nebo jako přeliv na sendvič s avokádem).
4. Salát posypte karamelizovanými ořechy a podávejte.

Tip: použila jsem krvavé pomeranče a kumquat, je však jen na vás, jaké máte chuťové preference. V salátu skvěle vynikne oloupané pomelo nebo grep. Hotový salát můžete pro zvýšení výživné hodnoty navíc posypat různými semínky nebo piniovými oříšky, není to však nutné.

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..