Salát s pečenou dýní & čirokem

Salát s pečenou dýní & čirokem

Už jsem o tom psala na facebooku – Vánoce, svátky skutečného klidu a míru. Ale je tomu tak i s ročním miničlověkem? Letos to bude výzva 🙂 Už několik týdnů s manželem přemýšlíme, jak to letos vyřešíme se stromečkem. Taková zásadní věc. A světe div se – díky našemu malému se sami vrátíme do dětství, upustíme od stromku sice krásného, hustého a symetrického, ale zároveň umělého. Nevoní, škrábe a je plný třpytek, které bychom Vendelínovi lovili z uší ještě na Velikonoce.

dsc_0029-21

Živý stromek. Typický symbol Vánoc. Pro mě především symbolem jehličí, které se nám do nohou z koberce zapíchávalo ještě v červnu. Symbol krásně voňavý, leč v přetopených domácnostech nepříliš trvanlivý. Loni, to jsme ještě byli vyplašení z porodnice a doma vytápěli na pekelných 24°C, by takový krasavec neměl šanci přežít. A letos? Letos už nám jeden pinďa stojí na balkoně v květináči a každý večer rozzáří oči malého človíčka, který nadšeně skanduje, že to venku „títí“. Zítra vyrážíme na obhlídku druhého kamaráda do obýváku. Uznejte, na necelých 60 metrech to bude vypadat pomalu jako v lesní školce. Mně to ale prostě nedá, ta radost je kouzelná.

img_20161127_094125

A proč o tom vlastně tak dumáme? Nevím jak je to jinde, ale co jsem tak vypozorovala, prostě se rozloží/koupí stromek, ozdobí se a dítě se kochá a maximálně pár ozdob rozbije. U nás dítě ochutnává. Šplhá. Loupe. Kouše. Letos tedy k živému stromu přibudou ozdoby nerozbitné. Ty památeční a osobní, které každým rokem přibývají a vážně na nich lpím, rozvěsím možná tak někam k lustru. Za takových deset dvacet let se možná přiblíží na dosah Vendelínovým ručkám.

dsc_0010-41

Salát s pečenou zeleninou & čirokem

4 porce, 40 minut

1 hrnek čiroku  2 menší dýně hokkaido  2 větší červené cibule  4 stroužky česneku  snítka rozmarýnu • 1/4 lžičky kajenského pepře  olivový olej  bílý vinný ocet  sůl & pepř • volitelně: vepřová panenka, kuřecí maso…

1.Čirok připravte dle návodu na obalu (propláchnout, zalít dvojnásobným množství vody, sůl, trochu oleje, vařit cca 20 minut).
2. Předehřejte troubu na 200°C. Připravte si zeleninu – dýni omyjte a nakrájejte na menší kousky, oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky, česnek jen rozmáčkněte nožem. Rozmarýn nasekejte. Vše promíchejte společně s olivovým olejem, solí, pepřem a kajenským pepřem nebo chilli a dejte péct, dokud není zelenina měkká (cca 20 minut).
3. Připravte si jednoduchou zálivku – prošlehejte spolu olivový olej s vinným octem v poměru 3:1. Osolte a opepřete.
4. Pečenou zeleninu smíchejte s uvařeným čirokem a ochuťte zálivkou.
5. Komu chybí, může přidat kus masa – na pánvičce s trochou olivového oleje nechte zatáhnout okořeněnou (sušený česnek, sůl, pepř) vepřovou panenku nebo kuřecí prso, celé to dopečte v rozehřáté troubě. Nechte odpočinout, nakrájejte na plátky a podávejte k čirokovému salátu.

Tip: Pokud vám nechutná dýně, zvolte jinou zeleninu – mrkev, cuketu, řepu… Je to vlastně úplně jedno. Tady totiž nejde moc ani o recept jako takový, spíš o návod, jak nenásilně zařadit do jídelníčku nové a neznámé, zdraví přínosné potraviny.

Čirok 

Přirozeně bezlepková obilnina, která je u nás poměrně neznámá i přesto, že je jednou z nejdéle pěstovaných. Můžete se s ním setkat jak ve formě samotné obilniny, kterou lze zpracovat jako přílohu, součást salátů nebo do nákypu, tak ve formě mouky, která je bezlepkářům jistě dobře známá. Obsahuje velké množství vlákniny a rostlinných bílkovin. Z minerálů obsahuje vysoké množství hořčíku, fosforu, železa, zinku a selenu. Pozitivně proto působí na stav pokožky a vlasů. Nicméně nejpříznivější je jeho protizánětlivý a antioxidační účinek – podporuje imunitu. Čirok je bojovníkem proti rakovině, podporuje srdeční soustavu, snižuje hladinu špatného cholesterolu….

To bychom tu ale byli dlouho. O čiroku si určitě něco přečtěte, rádi jej pak zařadíte i do svého jídelníčku. Nemá žádnou specifickou chuť jako třeba pohanka, nemusíte se proto bát toho, že byste celý sáček vyhodili do koše. Zkuste jej využít třeba tam, kam by vás napadlo přidat kuskus, bulgur, do těstovinového salátu nebo jako zavářku do polévky.

dsc_0011-41

dsc_0024-21

 

This Post Has One Comment

Mám k tomu co říct

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu