Salát s karamelizovanými hruškami a javorovými ořechy

Salát s karamelizovanými hruškami a javorovými ořechy

Plzeň je na gastronomické akce poměrně chudým městem, a tak když už je příležitost některou navštívit, nikdy neváháme. Tentokrát jsme o víkendu vyrazili do Papírny na Food Truck Show. Sjely se sem food trucky z celé Evropy, zastoupena bylo spoustu světových kuchyní. Musím se přiznat, že na plzeňské akce často vyrážíme s vrozenou opatrností, protože pokud se nejedná o těch pár velkých a zajetých, bývá to celé takové…komorní až alternativní. O to příjemnějším byla tato akce překvapením. Umístit desítky food trucků do industriálního prostoru byla zajímavá myšlenka, předpokládám že vykrystalizovala ze strachu ze špatného počasí. Nakonec to byla možná trošku škoda, protože slunce svítilo a bylo pěkně podzimně.

20161018_152232-01

Dovnitř se všechna auta vešla, mohli jste pohodlně obkroužit celý svět. Jediný problém byl s odvětráváním, kdy v nejzazších koutech bylo trochu nedýchatelno, s tím se však při pouličním způsobu přípravy jídel musí počítat. Uvnitř nicméně nebylo horko ani vlhko, jen občas mírně kouřmo 🙂 Budu se opakovat, ale cítili jsme se zde opravdu příjemně, mohlo za to také rozptýlení lidí. Nebyla tu totiž hlava na hlavě, jak bývá zvykem. Fronty rychle odsýpaly, systém vydávání hotových jídel byl poměrně promyšlený. Nikdo nikomu nepřekážel, na děti se nekřičelo, všichni byli usměvaví a příjemně naladění. Nevím, jak tomu bylo v ostatní hodiny. Venku před Papírnou se posedávalo, pokuřovalo a větraly se načichlé kabáty.

pixlr_20161026201310975

Solidně jsme si ale zaplácli žaludky. Všem těm hamburgerům, hotdogům, waflím, kávám….nešlo odolat, domů jsme se za zvuku helikoptéry kroužící nad hlavami a hlídající fotbalové fanoušky odvalili. Nepotkali jsme ale ani jednoho jediného Sparťana. Ani policistu. Ani koně. Netuším, jak je to možné, museli jsme je míjet vždy o pár metrů. Je mi jasné, že Vendelín by takový zážitek plný dýmovnic a chaosu ocenil, raději ho ale budu ještě pár let držet v tiché nevědomosti.

20161023_143451-01

Po takové náloži bylo třeba trochu odlehčit večeři, zvolila jsem proto tento lehký, ale v chladných dnech příjemně hřejivý salát z kapusty a zralých hrušek.

pixlr_20161026200417810

20161018_142438-01

Salát s karamelizovanými hruškami a javorovými ořechy

4 porce, 20 minut

1 malá máslová dýně (na kostičky) • 2 snítky tymiánu  4 hrsti lístků růžičkové kapusty (lze použít i nakrájené listy klasické kapusty) • 6 malých hrušek nebo 2 velké (oloupané, bez jádřince) • 2 lžíce cukru  1 svitek skořice + špetka mleté  1/2 hrnku pekanových ořechů (nasekaných) • 1 1/2 lžíce javorového sirupu  50 g sýra s modrou plísní • olivový olej  vinný ocet  chilli vločky  sůl & pepř

1.Nejprve si připravte dýni – troubu předehřejte na 180°C. Oloupanou a nakrájenou dýni rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olejem, osolte, opepřete a posypte větší špetkou tymiánu. Pečte zhruba 10 – 15 minut.
2. Dále přicházejí na řadu pekanové ořechy – rozpalte pánev na středně silný výkon, vsypte ořechy, ihned zalijte sirupem, přidejte větší špetku soli a mletou skořici. Promíchávejte zhruba 2 minuty, aby se směs nespálila a přendejte na talíř vyložený pečícím papírem, aby se ořechy nepřichytily. Až hrudky vychladnou, rozlámejte je na menší kousky.
3. Pokračujte karamelizovanými hruškami – v pánvi rozpusťte cukr, přidejte očištěné hrušky, svitek skořice a ihned zalijte necelou deckou vody. Občas obraťte, aby hrušky zkaramelizovaly z obou stran. Po zhruba 5-8 minutách, kdy už je skoro všechna voda odpařená a hrušky krásně obalené, vypněte hořák a odložte stranou.
4. Spařte kapustové listy (klidně mix malých lístků, listů z běžné kapusty i kadeřávku) zhruba 3 minuty ve vroucí vodě, pak ihned sceďte a prolijte ledovou vodou, aby si zelenina zachovala sytě zelenou barvu.

5. Pokud budete následovat výše popsaný postup, zajistíte si, že všechny složky přijdou na talíř přesně ve správné teplotě. Navrstvěte na sebe spařené listy, kostičky dýně, pár kousků hrušek, posypte křupavými ořechy a pokud chcete i sýr s modrou plísní. Přelijte jednoduchou zálivkou z oleje, octa, soli a pepře (já sama jen salát pokapu olejem a octem zvlášť – chutí je zde mnoho, není třeba výrazně doplňovat).

20161018_142342-01

pixlr_20161026200244872

Mám k tomu co říct

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Close Menu